Berwajah Tembam Lebih Awet MudaPrevious Article
Gambar Kena Rompak Hingga TerkencingNext Article
Breaking News
  • Soalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan PolitikSoalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan Politik Kementerian Pelajaran Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung soalan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini yang mempunyai soalan mengenai perhimpunan BERSIH 3.0.  Menurut seorang jurucakap [...]
  • Boobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar PayudaraBoobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar Payudara Sejak  penggunaan internet yang meluas , pelbagai website sosial muncul dari myspace, Friendster, kemudian ada Facebook, Twitter, dan Instagram. Terkini dan sedang hot Boobstagram [...]
  • Dipanah Petir Ketika Pegang TelefonDipanah Petir Ketika Pegang Telefon “Ketika itu terdetik di hati saya mungkin anak bongsu saya sudah meninggal. Lalu dalam keadaan gelap saya dapat capai telefon bimbit isteri sebagai sumber cahaya dan [...]

Latest Hot

Pengalaman Seram Di Gunung Jerai

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

6 orang semuanya..semua ni budak2 wataniah..kitorang buat perkhemahan kat gunung Jerai..
Hari tu hari khamis..kitorang bersiap sedia nak pegi kamping kat Gunung Jerai..best betul rasenye..dah lama tak gi kamping ramai2 ni..aku dengan budak rumah aku..mat keluar rumah lepas Zohor menuju ke tempat berkumpul..kat sana aku jumpe geng2. kamal ahli yang paling tua..hahaha..din budak kampung dari bote perak nabil budak aloq setaq dan badak..budak bakaq arang..kitorang lepak2 sementara tunggu trak askar ambik…Dalam pukul 3.30 petang bas sampai..terus ambik kitorang dan geng2 wataniah lain gi tapak perkhemahan Gunung Jerai..

sampai2 terus pegawai wataniah tu(aku tak ingat dah nama die bagi taklimat.bla bla bla ble ending die cakap semua boleh pasang khemah..kitorang pun pasang la khemah..satu khemah 4 oarng jadi aku satu team dengan mat,kamal dengan badak..din dengan nabil khemah lain..

JUMAAT

Pagi tu masa taklimat pepagi Pegawai wataniah tu cakap malam ni kita makan besar..ayam golek!! kecuurr woo..aku denga badak bersemangat,,Pegawai tu siap cakap oleh kerana budget besar dan kitorang ni tak ramai..dalam 30 orang je.kemungkinan besar boleh dapat sekor sorang..hohohoho..best..best…Badak sound..shah ini macam kite kene kempis skit perut..malam karang kite balun cukup2..ok set..aku mengiayakan.Lepas sembahyang jumaat aktiviti bebas sampai malam..Kitorang pun buat aktiviti memasing

Aku ajak Mat jenjalan bebudak lain ada yang mandi..melepak dalam khemah..main kad..aku dengan Mat pusing2 masa tengah menikmati keindahan tu..kitorang bertembung dengan Budak UKM yang baru sampai satu group..ramai gak..awek-aweks..Dorang ikut jlan lain yang kitorang lalu..yelah kan.kitorang naik trak..dorang jalan kaki..ikut Hutan lak tu..aku nampak dorang follow tali rafia yang diikat oleh guider dorang..Masa tengah main mata dengan awek-aweks Ukm tu..

Kamal join skali..pastu Nabil pun join..Nabil bersuara..huuiii lawa2 awek ukm ni ye..bese lah..ukm bangi tu..tempat aku tu..yaka nabil sound..hah..hang nak pi skodeng dak?die tanya..skodeng?aku,mat dengan kamal pandang nabil dengan mata bersinar….hah la..aku tau tempat skodeng area2 ni..Ada ke..Kamal ingin kepastian..haa laa…baik woo..aku tau tempat dia..nak ikut? aku,mat engan kamal pandang sesama sendiri..JOM! Ikut aku..Nabil sound..on the way tu.. akitorang terserempak dengan Badak dengan Din yang sibuk cari pokok tongkat Ali..Nak gi mane?Badak sound..skodeng..Mat cakap..huuiii ikut..Din cakap..
Kami bergerak follow Nabil menuju kearah port skodeng die tu..tanpa mengetahui..perjalanan nak gi skodeng ni la yang memahat pengalamn yang tak boleh aku lupakan..sampai aku fobia tengok hutan selama 2 tahun..walaupun kebun getah depan rumah sendiri..

sampai je kat satu port nabil buat isyarat tangan(macam askar tu..)kat kitorang..dalam diam2 kitorang ngintai ikut telunjuk nabil…yelaaa..ada couple tengok dok asyik maksyuk…kat celah batu besar..hmm…lame kitorang perati sampai aku pun naik bosan…lepas tu kitorang gerak tempat lain..Din sound..alaah..ringan2 je ke..Nabil diam macam pikir sesuatu…haa…ada satu lagi port..ni mungkin ada aksi terlebih..ok jom jauh ke..kamal sound.jauh tak jauh laa…tapi port ni slalu ada.ok jom..aku sound..kitorang pun ngikut..

tengah jalan meredah hutan awek aku lak call…aku pun gayut..(masa ni.baru pakai hanphone..itupun kalau baling anjing comfirm mampos..hahaha..aku gayut dengan awek aku sambil follow..dorang..lama la jugak..daripada pokok besar-besar aku perati keliling dah jadi pokok renek2 dengan trek makin tebal..tanah pun mendap..hari dah macam nak gelap je..tapi aku tak sound si Nabil ni sebab sibuk layan awek aku kat phone..
Lama lepas tu..tetiba Nabil berhenti..kitorang pun stop jugak..nape?mat tanya..aku rase kite dah sesat lah..aduuiii..ko biar betul bil..Kamal dah naik risau…Muka Nabil berkerut…aku sound kat awek aku kat phone..Yang..abg sesat la..nanti call balik ye..ok..ape2hal bagitau tau..ok..Lepas die letak baru aku ingat aku bukan ada kredit..haduii…

Kitorang kumpul mencangkung ngadap Nabil..ape cite ni Nabil..ko biar betul..dah 6.30 dah ni..Jom kite jalan depan skit..die sound..Kitorang follow die lagi..sampai la kitorang terjumpa tangga..Haa ni lah tangga Kenari..tangga ni turun kat…(aku tak ingat kat mane..)Tapi Nabil sound balik.pastu kite kene rendam dengan askar2 tu..giler kau..jauh tu dorang nak ambik kite balik..Tengah kitorang fikir tu..Badak ternampak tali rafia warna merah siap ada stapler kertas tulis UKM..haa..ni mesti tali budak ukm tadi tu..APE LAGI…kite follow tali ni jelah..sekurang2nye kite sampai kat tempat budak UKM sampai pagi tadi..betul tak..ok cantik..jam pukul dah pukul 7.00 dah..kitorang follow tali tu..makin lama makin gelap..
Kamal jalan depan sekali…badak..nabil aku, last skali Mat..dalam remang-remang aku nampak kat tepi trek kolam kubang **** hutan..siap ada bola plastik kaler hijau lagi..nak gelak tapi darurat..diam jelah..jalan punya jalan follow tali tu..tetiba Kamal berhenti….apasal badak tanye..tali dah takde..adu…camne boleh takde..dorang putuskan ke..Mat protes..Aku dah dapat rasekan kitorang kompom tak dapat keluar dari hutan tu malam ni…

Kamal sound habih..kite nak duduk sini?kite jalan je..mane tau..jumpe bali tali tu..aku sound kat kamal yang jalankat depan..mal..kalau jumpe sungai kite rehat kat situ k..haus la..aku pesan kat kamal..dalam remang2 tu aku nampak kamal angguk..Kitorang teruskan perjalanan..Kamla berhenti lagi..Nabil tanya nape?depan ni ada jurang..macam dalam..kene lompat tau…hati2..Kamal lompat dulu..lepas tu Nabil..badak..time aku aku engok jurang tu..macam dalam..sebab gelap..aku lompat..last sekali si Mat..die macam tak yakin..lompat je Mat..cepat skit..Kamal sound..Mat lompat..tak lepas..nasib baik aku sempat capai tangan Mat..Badak dengan Din tolong aku tarik mat..Mat ngadoi..sebab perut die calar masa kitorang tarik die tadi..huu…nasib baik..getus Mat..Pastu ktorang jalan balik..masa jalan tu aku tanya Mat..dalam ke Mat?ntahlah shah..tadi kaki aku tergapai2 je..nasib baik ko sempat capai tangan aku..Naisb baik..getus aku..


Keadaan dah gelap..kami meneruskan perjalanan..mata dibukak seluas2nya tengok orang depan..kitorang sambil memanggil nama masing2 takut ada yang tercicir..Sampai satu tempat aku nampak dalam gelap macam menghayun2kan tangan menepis sesuatu..aku tak nampak apa yang ditepis dek Kamal..pastu Badak..Din..Nabil camtu gak..aku heran gak..tiba time aku rupanya penyengat yang 
menyerang!!aduh!!penyengat..aku lari sekuat hati Mat pun same lari..semua yang kat depan ikut berlari…sampai satu tempat Kamal berenti…Stop! stop! die sound..semua berenti..cukup tak orang?die tanya..semua cukup..aku,din Mat,badak dengan Nabil semua da termengah2..Kamal sound aku..Shah..jangan buat camtu lagi…member2 boleh sesat ataupun terpisah tau ko buat cam tadi tu..kalau aku nak jerit dari tadi..aku jerit sakit..semua rase..aku ingat semua paham..ko lak yang tak paham..nasib baik mat tak lari arah lain tadi..kalau tidak?Kamal marah aku..Mana aku tau..aku bersuara dalam hati..Nabil tetiba besuara..eh ko dengar bunyi sungai tak?smua senyap..pasang telinga…a’ah..ada bunyi 

sungai..maknanya dah tak jauh dengan sungai..kitorang teruskan perjalanan..sampai jumpe sungai..Kite carik port yang ok skit untuk berehat..kitorang naik ke atas skit sungai tu..sampai atas tu..sungai ti macam terbelah due..ada port besar la jugak untuk kitorang lepak tengah2..sungai tu pun cetek skit..arus nye pun bergerak perlahan..memang port ni cantik tapi satu je membimbangkan aku..dengan sungai yang cetek..arus mengalir lesu…tak mustahil tepi2 sungai ni tempat binatang nak minum air…aku tengok sebelah atas port kitorang..ada semak2…dalam kelam camtu pun aku boleh nampak macam ada lalang yang terkuak.macam laluan 
sesuatu..camane ni..nak jalan lagi keadaan dah gelap sangat..mase tu..dah pukul 9.30 dah..nak stay sini…keadaan macam tak menyebelahi kitorang kalau ape2 berlaku..buatnye ade bende yang muncul dari ats..silap lari ke arah bawah ialah jurang..kire bawah tu air terjun la..tak tau berapa tinggi..sebab gelap..yang pasti mesti tinggi..kalau jatuh..ntah ape jadi..Tawakkal jelah..aku diamkan je perkara ni..Kamal pandang aku..die macam terbaca apa yang bermain dalam fikiran aku..tawakkal jelah shah..di tepuk bahu..aku..Hmm….

Bile semua dah setuju untuk buat campsite kat situ..bende pertama sekali nak buat ialah api..Kamal tanya siapa ada lighter sebab die tak bawak..Aku pun tak bawak..Nabil geleng kepala..badak pun sama..luppa..jawab Mat pulak.Ape cite nih..korang semua hisap rokok sorang pun tak bawak lighter?Kamal sound..Pelik..pelik…memang pun..aku,kamal,nabil,badak dan Mat budak rumah aku semua isap rokok..tapi bejanji2 pulak..sume takde lighter…waima mancis sekalipun?

Camne nak nyala api…Kamal pandang muka kitorang seko2 yang rase pelik campue benar..iyelah..nape la perokok cam kitorang ni..boleh tak bawak lighter..rokok bawak..siap 3 kotak lgi dalam poket aku..suria,dunhill,winston..ape kejadahnye nak nyala lighter tak bawak..

Dalam kitorang kalut cari lighter@mancis..Din bersuara..(kitorang tak tanye die sebab die bukan perokok)..aku ada..din cakap..Laah..ko bawak lighter ke?sejak bile ko isap rokok din?aku tanya…Camping.mesti la bawak lighter..ape da..isap rokok..tapi tak bawak lighter..Din memprotes..HIHIHII..betul gak..kitorang pandang memandang sesama sendiri..Kamal ambik lighter dari tangan Din..Ini je lighter yang kita ada..kene jaga betul2 nih..aku ngaguk..


Masaalahnye sekarang..kayu,daun semua basah..susah btul nak nyala api..lighter pulak satu je..jadi tak boleh bagi die nyala lama sangat..takut rosak..Aku bangun..tak boleh jadi ni.aku tengok Nabil dah baring kat atas batu..tido ke…hii…orang tengah risau api tak nyala die dah bantai tido..Oleh kerana banyak lagi aku nak pikir aku biarkan je..
Kamal bersuara..weh dalam wallet korang ada kertas2 tak?business kad ke ape ke..oleh kerana aku dengan Mat memang budak graphic memang dalam wallet kitorang penuh dengan business kad..aku dengan Mat bagi semua kad Kamal..kumpul elok2 pastu bakar..nyala la kejap..pastu padam balik….aduu..camne ni..dah dekat sejam api tak nyala2 lagi..business kad dah abis..kertas2 dalam wallet semua dah bagi..Kamal tunduk kecewa..sampai la Badak bersuara..korang tengok tempat lain jap..
Kitorang pelik..apasal…?Mat tanya..tengok la tempat lain..Kitorang pandang tempat lain..seketika kemudian..Bdak ambik lighter dari tangan Kamal..meh aku bakar..sambil pegang sesuatu kat tangan die..SPENDER!!!ko badak..agak2 la..abih ni je..api kain yang terbakar..lama skit..sikit lagi ni..daun dengan kayu ni dah kering kene api tadi..Kitorang tersengih..Din sound…Bdak kalu kita keluar dengan selamat aku ganti balik spender ko dengan spender RENOMA…ah pandai la ko..yang penting api ni nyala..aku dah risau ni..Alhamdulillah..berkat spender badak api terus nyala..makin besar dan makin besar..api dah besar boleh je campak kayu yang basah2 skit tadi..sebab cepat kering kene api besar..
Lega..Pastu kitorang lepak kat keliling api..Mat dengan Din cakp nak rilek..ok badak..ko follow Mat dengan Din..tido dulu..aku dengan kamal jadi sentri..karang aku kejut korang..korang lak jaga..ok..Bdak terus join Mat dengan Din yang dah baring atas skitdari kitorang.aku dengan kamal jadi sentri dulu..dari sayup2 nampak lalulintas kat bawah gunung Jerai…aku cek hanset aku..hmm..seko pun taknak call..kalau dorang call.kan senang..bukan takde budak2 wataniah lain yang pakai handphone yang ada nombor aku..haaii..entahlah..aku pulak takde kredit..

Aku perati keliling..dari jauh aku nampak macam ada kawasan kampung tak jauh dari tempat kitorang buat campsite nih..terang dan kecoh macam ramai orang je..siap ada bunyi pinggan mangkuk lagi..Aku ingat nak tanya Kamal tapi belum sempat aku nak tanya Kamal sound aku..fikir logik shah..mana ada kampung atas gunung camni..aku diam..betul gak..Lepas tu untuk hilangkan rasa bosan aku dengan kamal sesama nyanyi lagu rock kapak…takdelah boring..

Ketenangan aku dengan kamal terganggu bila Nabil yang dari tadi dah tido awal2 berdengkur..pergh..kuat lak tuh..kedudukan die tido yang tak jauh dari tempat aku dengan Kamal lepak sambil sentri betul2 menganggu..Aku sound Kamal..dah la.. tadi terus tido..bukan nak tolong member2.pasal die laa kite sesat ni..hi…Mal ko kejut die Mal..tak elok la berdengkur kuat2 dalam hutan ni..kang ada bende lain datang susah..

Kamal kejut Nabil..Bil..bangun wooii..woi bangun ape dalam hutan ko berdengkur nih..woih bangun!!Kamal kejut Nabil..Tetiba Nabil bangun..die bagun tu ok lagi tapi gaya die bangun tu yang Kamal lari balik kat aku..Nabil bangun straight je macam mayat bangun..Aku dengan Kamal yang dah lari duk sebelah aku terkulat-kulat..ready je ape2 kemungkinan..Nabil memndang kosong ke atas..sloww.. pandang ke kiri..bile die pandang ke kanan bertembung dengan pandangan kitorang aku tengok Nabil mata die berwarna merah!!

Mata Nabil yang merah bertembung dengan mata aku dan Kamal..Walaupun masa tu tak berapa nak terang kerana unggun api yang tak besar mana tapi warna merah matanya nampak jelas dalam kelam…Die merenung je.. kitorang..aku pandang kat Din,Mat dengan Badak yang syok tido..kalau aku dengan Kamal lari…ape pulak akan jadi kat member aku yang tengah sedap tido tu..

Kamal tetiba bersuara..Bil..takpe la Bil..ko tidolah je ye…sorry sebab ganggu kau..aku mintak maaf..Aku tengok Nabil menyeringai..pastu die merenung langit lagi…pastu…straight je tegak baring balik..Lama..aku dengan Kamal kaku..sampai comfirm Nabil dah tido…barulah lega…huuiii…cabaran pertama…mintak2 yang terakhir..Lepas tu..malam tu aku dan Kamal serikan dengan bacaan ayat Qursi,3 Qul..dan macam-macam ayat lagi yang kitorang ingat..sampai masa tu Lagu Raihan pun kitorang belasah…Alhamdulillah..pastu..takde bende2 lain lagi dah..

Jam dah pukul 4..aku dengan Kamal dah ngantuk gile..Aaah suruh dorang sentri pulak la Mal..aku dah tak larat nih..Ko kejut la dorang..Aku kejut Mat dengan Din..Liatt…last2 bangun gak..dorang duduk kat unggun api..aku dengan Kamal ambik port dorang tido tadi..Mata aku susah betul nak lelap..sambl tu aku perati kat member aku dua orang tu..Din tolong nyalakn rokok Din..Mat bersuara dalam ngantuk..Aku mana isap rokok..Din suara dalam mata kuyu2 je..

Alaah ko bakar jelah..nyala pinya..Mat merayu…Pemalas betul..dalam hutan dalam keadaan darurat camni pun boleh bawak perangai malas die tu..Din ambik rokok kat tangan Mat..pastu hulur kat unggun..Aku tengok rokok kat tangan Din dah terbakarr separuh masa bagi balik kat Mat..Mat terkejut..ape ni Din..Din diam…hahahaha padan muka ko Mat..gelak aku dalam hati..Pastu aku pun tido..sampai Kamal kejut aku dengan member2 lain dalam pukul 7…

Kitorang minum air sungai je..buat alas perut..alas perut hape..kembung lagi ada..lepas tu menruskan perjalanan..Kali ni Din dengan Badak jalan depan..kitorang follow dorang je..Tak larat dah..semalam pagi aku sempat bedal 3 keping biskut kering je…Lpar tak ingat dah..campur dengan tak cukup tido dengan letih..Badan ku betul2 lesu..Kitorang target nak pegi ke puncak sebab setau kitorang atas tu ada menara Telekom..

Jadi ikut tori..puncak adalah tempat yang terang..kitorang terus menuju kat tempat kawasan yang terang..kitorang mendaki..tapi masih ikut laluan sungai..Letih mendaki…tengok port terang tu macam dah dekat..dekat dah ni..aku bagi semangat kat diri aku sendiri..aku tengok Kamal,Mat dengan Nabil camtu gak..tapi aku tengok Mat dengan Nabil memang dah teruk terhuyung hayang je jalan..Jalan punya jalan..bile dah dekat dengan cahaya tu…tetiba jalan yang kitorang daki tu menurun jauh ke bawah..aduuuh…Kitorang jalan menuruni bukit..sedikit kecewa kerana ingat dah dekat sampai ke puncak tapi jalan turun bukit pulak..Lepas turun yang menyaksikan Mat dengan Nabil beberapa kali tergolek..kami mendaki balik…
Sampailah Mat berenti dan meminta kitorang tunggu..Nabil pun join die sekali..tersandar kat pokok…aku jerit kat Din dengan Badak yang terus berjalan..Dorang datang kat aku dengan kamal tengah tolong nak papah Mat dengan Nabil..Aku tak larat..perut kosong…Habih camne..ko ingat kitorang ni tak lapar ke..aku protes..Mat diam..Nabil yang terduduk bersandar mengah..
Din datang balik bawak sedahan pokok berdaun..Nah makan ni..daun ni boleh makan..MAT rakus ambik daun tu dari tangan Din..lepas tu Din membahagikan kat member yang lain2..Semua ambik makan..Din suakan kat aku..aku tolak..ntah daun ape..Ni daun pokok asam..boleh makan ni Shah..takpelah Din..aku tak pernah makan daun..Din diam pastu die pun kunyah daun tu..Semua lahap je makan..timbul niat aku nak try..aku mintak sehelai kat Kamal..aku cicip skit..hmm..ok gak..rasa masam2 skit..terus aku bantai sehelai..lepas habis tu aku tanya kat Din..mana ko ambik daun ni Din?aku tanya..Sambil tersenyum menyindir die tunjuk kat aku pokok tu..Terus aku capai sedahan dan belasah makan semua sorang2..

Lepas berehat kitornag mendaki lagi…same jugak..bile dah dekat macam puncak tetiba jalan menurun bukit lagi..jauh..adu…semangat dah takde..jalan pun slow je…kecuali Badak dengan Din..aku cukup respek dengan stamina budak kampung cam dorang…respek giler..budak bandar cam aku kamal dengan Mat ni..hmmph..macam bateri nak abis..Masa turun bukit tu aku dengar macam kecoh2 dari belakang aku pandang kat Kamal yang jalan last sekali..

Die pun ikut aku tengok ke belakang…Badak menjerit…Kera besar…lari!!!!! aku tak pikir ape..terus lari follow orang depan sambil aku perati2 Kamal yang lari last sekali..Mat dengan Nabil beberapa kali tergolek..dah la turun bukit..Nabil dengan Mat yang entah dapat tenaga dari mana dapat gak berlari..Kitorang llari sampai ke kaki bukit..Lepas tu terngagnga tengok bukit kali ni betul betul mencanak tingginye…Aku putus harap..Kamal aku tengok pun dah terduduk..Mat dah meratap..masa ni aku dah terbayang family aku…aku tengok jam…dah pukul 9.30..Tetiba Nabil terjelepok..pengsan…Diikuti oleh Mat..Kitorng cuma mampu melihat..Kmal terlentangkan dua dua orang dibantu aku..Pastu aku mintak lighter kat Kamal..nak isap rokok..Last2 semua isap rokok..berehat..kecuali Din la sebab die tak isap rokok..Aku dah putus harap..keadaan betul2 menyesakkan..campur lak dengan dua orang member aku yang pengsan…keadaan sekarang betul2 kritikal..

aku pun dah tak larat jugak..Din sound kat aku dengan kamal..susah camni..lama2 kitorang pun letih sebab kene tunggu korang..Abih camne..dorang dah flat ni,,aku rase aku pun dah tak lama lagi..jap lagi aku pulak yang pengsan..Aku bersuara..Last2 Badak cakap..camni..korang tunggu sini..biar aku dengan Din carik jalan keluar..Aku janji datang balik..InsyALLAH..aku rase kite dah tak jauh..Kamal menyokong..aku pun sama..dah tak larat sangat dah..Aku bersandar kat sebatang pokok..Aku tengok kamal pun sama…Dalam mata aku yang dah berpinar2 aku nampak Din dengan Badak susup sasap hilang..di celah-celah pokok..Din Badak..korang jelah harapan..Ya ALLAH..bawak lah aku keluar dari hutan ni..Lepas tu aku tak sedar ape2 dah….

Aku tak sedar berapa lama aku tertido@pengsan..sedar2 aku rase muka aku kene usap dengan air…Aku bukak mata..seorang askar tengah usap muka aku dengan air yang die bawak..Die terus hulurkan aku sebungkus roti gardenia dengan air teh o halia satu botol besar..Dengan lahap aku terus tibai roti tu sambil minum air sampai tersedak aku..Sambil tu aku perhatikan member2 aku yang lain semuanya tengah dipulihkan oleh askar2 yang lain..Din dengan Badak datang kat aku..ko ok shah? aku angguk kepala..berapa lama korang jumpa jalan keluar? setengah jam..jawab Din pendek..lepas tu die pergi kat Mat yang dah bangun..aku tak dengar ape yang dorang sembang..

Aku pelahap makan..sedar tak sedar..habis aku kerjakan roti gardenia panjang tu dengan air teh o halia satu botol besar..hambik ko..aku tengok member aku yang lain Kamal,Mat dengan Nabil semua dah bangun..sama gak tengah bantai roti dengan teh o halia..Mungkin askar2 ni dah tau kot kitorang ni kelaparan sebab masing2 member aku semua dapat macam aku..sebungkus panjang roti gardenia dengan air teh o..Pegawai Wataniah datang kat aku..aku dah risau jap lagi kene sembur..Dia datng kat aku.tunduk..lepas tu peluk aku..aku rasa terkejut..lepas die peluk aku dia pandang aku..syukurlah kamu semua selamat..aku rasa macam nak nangis masa tu..Alhamdulillah..terima kasih Ya ALLAH…

Lepas rehat lebih kurang dua orang askar datang kat aku bawak pengusung..aku disuruh baring atas pengusung tu..Aku ikut je..Kamal,Mat dengan Nabil pun sama dah baring kat pengusung..Askar tu angkat pengusung lepas tu bergerak..aku tanya kat askar yang bawak aku..Bang jauh ke bang..tak jauh dik..lepas tu aku terus terlelap..Aku terbangun bila aku rasa pengusung diletakkan..dah sampai..aku duduk..semua Budak2 wataniah kerumun kitorang..weh apa jadi woi?macammane korang boleh sesat?macam2 soalan dorang tanya..aku diam je…Mata aku terpandang 3 buah trak askar yang dikelilingi olegh ramai askar2ni bukan wataniah ni..ni tentera darat ni..
Pegawai Wataniah tu cakap kat aku..kalau kawan awak berdua tadi tak keluar sebelum pukul 11 tadi..semua askar2 ni akan masuk hutan cari korang semua..Aku diam..dalam hati aku kesal..Banyak sangat menyusahkan pihak lain kitorang ni..Sorang budak wataniah datang kat aku..Hang lapaq ka..lapar la jugak..hangpa takpalah..malam tadi makan ayam golek…Mana ada..semua kansel..kitorang semua kene rendam dalam kolam kat bawah tu malam tadi sebab semua tak perasan korang pi mana..Budak tu cerita panjang lebar..Sorry la ye..banyak betul nyusahkan korang.takpa aih..benda dah jadi..asalkan hangpa semua selamat..balasnya dengan loghat Kedah..

Lepas Pegawai Wataniah tu berkata sesuatu kat seseorang dari askar yang ramai2 tu..Die datang kat aku..Keudian die memangil ketua kami ..Awak suruh semua berkumpul..lepas tu bagitau sarjan..kite boleh bergerak balik sekarang…Ketua aku menganguk kemudian mengumpulkan semua budak2 wataniah lain..Awak dengan kawan2 awak..kite turun dengan Jeep saya..Aku nganguk..Aku dengan Kamal dengan Mat dudk belakang..pegawai tu duk depan dengan driver die..Nabil,Din dengan Badak naik Jeep lain..Pemandu tu terus ke bawah..ke tempat dimana trak kami menunggu..Sampai je kat bawah ada kedai makan..terus Pegawai tu ajak kitorang semua singgah kat kedai makan tu..Kitorang masing2 duduk..Hah makan ape kamu nak makan..saya belanja..Pakcik ambik order budak2 ni..Terima Kasih tuan..Aku rasa sebak lak..yelah..dah buat salah aku ingat akan didenda ke..paling skit pun kene sumpah seranah..tapi Pegawai ni baik..
Pakcik yang datang ambik order tu tanya kat Pegawai aku..Nika budak 6 orang yang aku dengaq sesat tuh?Pegawai aku angguk senyum..Aik cepat betul berita sampai kat bawah..member2 geng sesat pun muka heran..Lepas bagi order kat tukang masak die pakcik tu datang balik kat kitorang..Hangpa ni emmang nasib baik..orang yang sesat kat Gunung Jerai ni susah nak keluaq balik..aku dengaq ada pelancong Singapore tak keluaq.Ada komando 5 orang pun tak keluaq samapi sekarang (die cerita la..tak tau betul ke tidak)..Hangpa memang bernasib baik..umoq hangpa panjang..Hang jangan main2..atas tu kampung bunian pun banyak…Cerita orang tua tu panjang lebar..terus aku teringat malam tadi yang aku dengar macam ada kampung je dekat dengan tempat kitorang bermalam malam tadi..Kamal hanya tersenyum..
Order sampai…kitorang pun belasah…Pegawai tu minum je..sambil senyum je tengok kitorang..Lain kali berhati2..fikir dulu sebelum buat sesuatu..Allah dah beri kamu peluang kedua untuk lebih menghayati kehidupan..Harap lepas ni..kamu sedar dan insaf..Kami mengaguk faham..

Lepas makan tak lame lepas tu..sorang2 budak wataniah yang jalan kaki dari atas tadi sampai ke bawah…trak wataniah pun tak lama lepas tu sampai..Dua orang askar datang bagi beg kat kitorang..Laah lupa langsung pasal beg..Saya suruh budak saya kemaskan..periksa kalau ada yang tertinggal..Kitorang cek barang..semua ada..Bagus betul la..Mcam semua bende2 tu semua ada dalam kotak fikiran dia..respek gile kat askar ni..Sebelum naik trak kitorang semua berbaris nak salam dengan Pegawai Wataniah dengan anak-anak buah dia yang membantu sepanjang perkhemahan..Aku berslaman dengan dorang..Terima kasih banyak2 bang..Aku jabat tangan mereka semua erat2 sampai kat pegawai tu last sekali..aku terus peluk dia macam aku peluk ayah aku…lepastu salam dia..terima kasih tuan..Kamal siap lepas tu tabik lagi kat pegawai tu..Dia senyum je..Lepas kitorang naik trak.Die terus naik jeep dia..anak2 buah dia pun naik satu trak dorang balik ke markas..Terima kasih abang-abang semua..budi korang semua terutama Tuan takkan dapat saya lupakan…

Thanks to Shah-Kajang

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check