Koleksi Hantu Versi Barat Yang Terakam Di KameraPrevious Article
Hafiz Disaman RM200K Berebut Adira Dengan PengkidNext Article
Breaking News
  • Anwar Saman Muhammad Azri RM100 Juta KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman fitnah RM100 juta terhadap pemblog Papa Gomo berhubung penyiaran perkataan dan beberapa keping gambar 'intim' yang mengaitkan [...]
  • Blogger Papa Gomo Disaman RM100 Juta Oleh AnwarBlogger Papa Gomo Disaman RM100 Juta Oleh Anwar Kalau nak DSAI saman GOMO satu persatu sampai ke penhujung nyawa pun tak habis. Terlalu banyak artikel fitnah dalam blog GOMO. Ehh jap, [...]
  • Terkini, Membeli-Belah Di Tesco Hanya Dari RumahSebelum ini, kami pernah berkongsi akan mengenai pihak Tesco Malaysia yang akan membolehkan pengguna membeli-belah pelbagai barangan runcit dan harian mereka terus melalui web. Kini nampaknya perkhidmatan tersebut telah pun [...]

Latest Hot

Pengalaman Gangguan Seram Sejak Tahun 2000 (part20)

Article   2 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Sorry ye lambat ada cite baru. Byk plak benda yg jadi. Ingat nak tepek cite baru smalam tapi xsihat pulak. Ari ni online tersangkut kat umah2 lain. Sekarang ni banyak tred best2 kat mps kan! Seronok baca tred orang sampai rumah sendiri terbiar. Yg sebenarnya, waktu umah ni jadi kontroversi miss berpm dgn seorang momod. 

Miss mintak jasa baik momod utk enterfrem kat umah ni dgn harapan bila momod masuk campur, dah xde gaduh2 dlm ni. Alhamdulillah momod sepai & bicha dah bersuara. Harap lepas ni xpayah gaduh2 dah ye. Miss cakap dgn momod, nak tutup tred ni kalau ada yg berterusan bergaduh. Miss siap mintak advice dari lecturer pasal ni. Lecturer ni ajar miss waktu first year kat Gombak & sampai sekarang masih berhubung. Waktu miss sakit & terpaksa tangguh semester, lecturer ni jugaklah yg banyak bagi semangat & tolong mempermudahkan urusan cuti miss. miss emel utk cerita pasal apa jadi kat tred ni & mintak advice dia sama ada nak teruskan cerita atau tutup tred ni. Jawapan lecturer tu lebih kurang mcm ni:

Adakah cerita2 kat tred ni betul2 dari pengalaman miss atau sekadar imaginasi & penipuan semata2. Kalau penipuan, baik miss minta maaf secara terbuka kpd semua pembaca & tutup tred ni sbb selagi pembaca xtau yg miss menipu, selagi tu miss akan menanggung dosa. Menipu tu dosa besar. Berapa ramai orang yg baca tred ni, sanggup ke miss nak menanggung dosa tu kat akhirat nanti? Sebaliknya, kalau cerita kat sini adalah benar & lahir dari hati miss, xsalah kalau miss teruskan. Boleh jadi pengajaran kpd orang lain. Setiap perkara baik yg kita lakukan adalah ibadah & jihad di sisi Allah. Ayat terakhir dari lecturer miss: don’t bother about people who judge without knowing u. remember, dogs bark if they don’t know the person.

So,lepas berkali2 membaca emel tu, miss decide utk teruskan bercerita kat sini. Xkisahlah orang nak kata cerita rekaan ke, miss psiko ke…. Sesiapa yg kata miss menipu tu, nanti kat akhirat dia menjawab la pulak depan Allah.

Ada sorang former berkali2 mintak miss cerita pasal maid kakak ipar. Kalau xsilap miss, cendol kot yg buat request. So sebelum terlupa, miss cerita pasal maid ni dulu. Maid ni kerja dgn kak long lebih kurang 7 tahun. Dari anak dia baby sampai dah tadika sekarang. Banyak kali jugak buat perangai. Ada sekali tu dia lari dari rumah. Dua tiga ari hilang, lepas tu call semula mintak izin nak balik rumah. Waktu lari dia xdelah curi duit atau barang berharga lain. Kunci rumah pun dia tinggalkan dlm post box. So kesalahan dia dimaafkan. Raya tahun lepas dia nak sangat balik kampung. So kak long belikan dia tiket kapal terbang utk pergi & balik. Tapi kat kampung dia buat perangai, xnak datang Malaysia dah sbb nak kawin semula dgn duda dia. tiket balik burn mcm tu je.yelah, bukan duit dia yg keluar utk beli tiket tu. Lepas dipujuk2, dia setuju datang Malaysia semula. Keluar lagi duit utk beli tiket. Tapi sebab anak2 kak long dah serasi dgn dia, xboleh buat apalah. Dia pun kerja ok. Dua kali tu je buat perangai.

Pekerja2 endon ni biasanya kalau datang ke Malaysia bukan kosong. Maklumlah merantau ke tempat orang. Mesti ada bekalan. Maid ni pun mcm tu. Tapi miss xingat apa benda yg dia bawak mula2 dulu. Ada sekali tu ustaz R dtg rumah utk rawat miss. kebetulan kak long & maid ada kat rumah. Ustaz R yg bgtau kat mama maid tu ada bawak bekal dari endon. Mula2 dia xmengaku. At last bila desak2 baru dia ngaku & tunjuk barang tu kat ustaz R. dia bawak barang tu ke mana2 dia pergi. Mcm pendinding la gamaknya. Miss xtau barang tu apa sebab lepas ustaz R rawat miss, mama suruh miss naik bilik. So barang tu dah dibuang oleh ustaz R.

Raya tahun lepas dia balik endon. Bila datang sini semula, mama tanya dia ada bawak bekal tak? Xpayah desak2 dia terus mengaku ada. Mak dia bekalkan segumpal tanah yg dikepal & dibungkus kain putih. Mama panggil ustaz R datang. Kata ustaz R itu tanah kubur. Fungsinya juga sebagai pendinding & dlm masa yg sama sebagai penunduk supaya tuan tak bossy sangat. Ustaz R dah buang benda tu. Kata maid tu, dia sebenarnya xnak bawak benda tu tapi kena paksa dgn mak dia. so, dia dimaafkan lagi.

Kepada sesiapa yg ada maid, cuba sembang2 dgn dorang. Waktu datang, ada tak bawak bekal garam & gula? Kalau mengikut cerita maid kak long, dah jadi mcm tradisi orang endon kalau merantau dorang akan bawak garam & gula yg dah dibaca mentera. Bila sakit demam, garam & gula tu akan dimakan sebagai ubat. Maid kak long pun ada simpan. Dia cerita kat miss. xtaulah mama tau ke tak pasal ni. rasanya garam & gula tu xde masalah kot sbb dorang buat mcm ubat je.

Miss xingat maid ni asal mana tapi ikut cerita dia, kat kampung dorang bersawah bendang. Ni dia cerita pasal satu kisah yg jadi kat kampung dia. so yg ni cerita atas cerita ye, bukan pengalaman miss sendiri. Sebelum datang ke Malaysia, maid ni bersawah. Kat sawah biasalah kan ada lintah. Kata dia, bukan lintah hitam mcm kat sungai tu. Tapi lintah besar yg badannya bercorak batik. Kalau dah isap darah, badan jadi panjang sejengkal. Nak cabut xboleh tarik sbb takut dgn kulit kita sekali tercabut. So selalunya dorang akan rendam rokok & air rendaman tu bila terkena kat lintah, lintah akan turun dgn sendiri. Erkkkk…… gelinya!

Ada sorang jiran dia ni kerja bersawah jugak. Satu hari dia pengsan. Muka pucat. Dorang pun usung dia bawak balik & panggil bomoh perempuan. (miss imagine rupa dia ala-ala mak lampir). Kata maid kak long kat kampung dia ramai islam tapi mcm yg kita tau org2 sana walau pun islam tapi tetap amalkan benda2 pelik. Bomoh perempuan tu kata ada lintah dah masuk dalam perut org tu & beranak-pinak. Bomoh tu suruh sediakan darah ayam. Darah ayam tu masak macam sup & bagi perempuan sakit tu minum. Ada la bahan2 lain yg dicampur tapi miss ingat. Lepas tu bomoh tu menurun & suruh perempuan sakit tu mencangkung. Letak besen kat celah kangkang dia. maka keluarlah anak2 lintah dari celah kangkang perempuan tu. Kata maid kak long, dia sampai geli geleman sebab punyalah banyak anak lintah yg keluar.

Dua tiga malam upacara mengeluarkan lintah tu diulang sampai xde lagi lintah yg keluar. Last sekali keluar lintah yg paling besar. Agaknya itulah ibu lintah tu kot. Miss tanya mcm mana lintah tu boleh beranak-pinak kat dlm perut org tu sedangkan lintah tu masuk sekor je, bukan sepasang. Kata maid kak long, selalunya kat badan lintah melekat telur. Agaknya telur tu menetas waktu kat dlm perut. Tiap2 hari perempuan tu minum sup darah ayam. Apa fungsi darah ayam tu miss xtanya pulak.

Mula2 dengar maid tu cerita dorang makan darah ayam, memang miss rasa pelik. Mcm xpercaya je. tapi bila miss pergi bandung, semuanya terjawab. Kat endon kan dorang selalu berniaga makanan kat tepi jalan bawak stall yg ada roda boleh tolak tu? Ehh mcm mana nak describe ye? Kiranya stall dorang ada roda & boleh tolak2. Xduduk setempat. Waktu kat bandung, miss perasan ada banyak stall yg jual NASI GORENG GILA. Miss tanya kat driver, nasi goreng gila tu apa? Kata driver tu, nasi goreng gile ni nasi goreng yg ada organ dalaman ayam. Waktu dengar tu, ok la kan sbb kita pun biasa makan organ mcm hati, jantung, pedal. Lepas tu driver tu sambung lagi, dia kata nasi goreng gila ni asalnya makanan kampung. Orang kampung kan susah. So bila sembelih ayam, semua body parts akan digunakan. Xbuang. Dlm nasi goreng gila ni ada semua body parts ayam termasuklah usus & kepala ayam. Pendek kata complete seekor ayam. xde satu pun dibuang.Termasuklah darah ayam. Ishhhh…. Kembang tekak bila dengar bahan2 utk buat nasi ayam gila. Driver tu siap offer nak berenti kalau ada yg teringin nak rasa…..

maid kak long cerita kat kampung dia kubur orang islam & bukan islam bercampur. sebab majoriti islam. yg xislam xramai. so bila yg bukan islam mati, dorang kebumi je kat kubur orang islam. tapi ramai je yg kebumikan orang mati kat halaman rumah masing2. xpelik la kalau kat laman rumah ada batu nesan. orang sana memang kuat kepercayaan pasal bomoh2 ni. apa2 jadi terus refer pada bomoh. handal2 pulak tu. kiranya ustaz2 kat sana fungsinya sekadar mengajar kat pondok2 aje, xde buat rawatan mcm kat malaysia. ada la jugak dia cerita pasal hantu2 kat kampung dia. tapi kebanyakan hantu kat sana lebih kurang hantu kita je. mcm pocong, pontianak. tapi miss confuse sikit bila dia cerita pasal kuntilanak. kuntilanak dgn pontianak tu sama ke lain

Hari ni xtau nak cerita yg mana. Nak sambung pasal kitaorang sekeluarga sakit atau nak cerita pasal apa yg miss bergosip dgn mak weken ari tu. Miss cerita pasal apa yg mak cerita baru2 ni lah dulu. Rasanya rata2 tau yg wan miss baru je pergi sebulan yg lalu. Sampai ari ni miss masih terkilan sbb xsempat jumpa wan utk kali terakhir walau pun dia berkali2 sebut nama miss. wan miss meninggal kat rumah mak sedara & diuruskan kat situ. Bukan kat rumah wan. Pagi jumaat tu miss agak sibuk uruskan jenazah sebab nak kebumikan sebelum solat jumaat. So miss xtau apa yg jadi kat rumah wan. Adik-beradik mak tidur kat rumah wan malam sebelum kebumi & pagi jumaat tu pun dorang datang ke rumah mak sedara agak lambat sebab nak cari mcm benda, paling susah nak dapat tikar mengkuang. Dah hampir pupus….mana ada orang pakai lagi.

Sabtu lepas baru miss tau rupanya sebelum wan dimandikan, ada sesuatu yg pelik dilakukan kat rumah. Pak itam bukak bumbung & lantai rumah. Bertentangan. Mak pun baru je tau waktu kenduri arwah minggu lepas. Bila tau pasal ni miss rasa marah pulak. Selalunya kita dengar cerita pasal bukak bumbung & lantai ni sebab orang nazak yg susah nak mati kan? Wan dah aman pergi. Tinggal nak kebumi je. nape nak kena buat semua benda ni? Miss tanya mak, wan ada bela apa2 ke sampai kena bukak bumbung & lantai. Mak jawab entah.

Sebelum wan meninggal, wan ada bagi barang kemas kat mak. sekarang mak dah serba-salah takut pemberian tu “berisi”. Miss tanya waktu wan bagi barang tu, ada ke wan cakap apa2. Mak kata xde. Wan suruh bukak rantai & gelang yg dia tgh pakai & suruh mak simpan buat kenangan. So miss cakap kat mak, anggap jelah rantai & gelang tu hadiah dari seorang emak. Xde apa2. (memandai je miss buat andaian sendiri). Mak nampak macam sedih je. so miss cuba tenangkan hati mak. selalu orang kata kalau yg ada membela atau ilmu salah, susah waktu nak meninggal. Tapi wan pergi dalam tidur, depan mata mak. so mak xpayahlah risau.

Ingat tak miss ada cerita waktu mandikan jenazah, miss rasa bilik tu macam sesak. Xnampak, tapi miss dapat rasa. Mak kata yg sebenarnya mak pun rasa macam tu. Mak dah biasa mandikan jenazah. Kalau kat kampung, tiap kali orang meninggal, mak antara geng2 yg akan mandikan jenazah. Waktu mandikan wan, miss duduk kat kepala wan & mak suruh miss beralih tempat. Xbagi duduk kat kepala. Xtaulah kenapa. Miss pun xtanya. Sebab perangai miss memang mcm tu, kalau orang xcerita, miss susah nak tanya. Mak kata waktu mandikan wan, mak rasa bilik penuh & dengar suara bercakap2 tapi xclear. Mak kata mungkin roh sedara-mara datang melawat. Wallahualam.

Hemmm…..tiap kali cerita pasal wan, hidung miss terhidu semula bau mayat. Agaknya sebab miss masih rindukan wan agaknya. Sambil menaip ni miss letak limau kat hidung bagi hilang bau.

Mak tanya, lepas wan meninggal, ada tak miss mimpikan wan? Miss jawab xde. Lepas tu mak tanya miss ada demam tak? Miss jawab xde jugak sebab memang xde demam pun. Sihat je. pelik jugak sebab mak tanya mcm tu. Bila miss tanya baru mak cerita, kakak sepupu miss sakit2 lepas wan meninggal. Kakak ni umur dia dah hujung 30-an. Kiranya dia cucu perempuan sulung dlm keluarga wan. Waktu wan meninggal dia xdatang pun. Ada kerja penting xboleh tinggal agaknya. Miss panggil dia kak long jelah. Kata mak, dua tiga hari lepas wan meninggal kak long demam panas sampai kena masuk wad. On & off. Dah dua tiga kali masuk wad. Katanya selalu mimpi wan. Dah ada yg speku ada benda tinggalan wan yg nak jadikan dia tuan. Ikut kata adik lelaki miss, status fb kak long petang semalam dia xsihat lagi. Pergi sekolah tapi rehat kat sickbay je (dia cikgu).

Kesian pulak miss dengar mcm tu. Tapi xtau lah sakit dia memang ada kaitan dgn wan atau tak. Kak long ni dulu jodohnya agak berat. Dia kawin seminggu sebelum miss & sampai sekarang belum ada rezeki dapat baby. Kesian kat dia, dah sakit2 pulak.

Miss xtaulah kalau wan ada amalkan ilmu salah atau bela apa2 yg xpatut. Kalau ikutkan mak, mak xpernah nampak wan buat apa2 ritual pelik. Miss ada call pak Pak Itam tanya pasal bukak bumbung tu. Kata pak Itam dia yg suruh buka. Sebagai ikhtiar in case ada apa2 yg menempel kat wan sepanjang wan hidup. Miss tanya ada apa2 jadi tak lepas bukak bumbung tu? Pak itam kata xtau. Sebab lepas bukak bumbung, semua pergi ke rumah mak sedara utk mandikan jenazah. So kalau ada apa2 yg jadi kat rumah, tuhan jelah yg tau.

Waktu buat kenduri arwah kat rumah wan, Pak Itam ada bawak ular berkaki yg miss cerita dulu. Ular tu dah xduduk dalam botol. Tapi dibungkus dalam kain kuning. Ikat dgn tali kuning. Adik lelaki miss tengok2 mcm tu je. xberani nak pegang.xtaulah apa motif ular tu dibawak masa kenduri arwah tu.

bersambung esok 10pm


Untuk part sebelum ini sila cari di sini atau sini
atau sila taip diruangan search bawah post ini

Comments

Tak Lupa Komen

Article   2 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check