Melawat Kilang Patung Seks Di ChinaPrevious Article
Aksi Giler Ngeri Sakitkan Diri Sendiri Untuk HiburanNext Article
Breaking News
  • Soalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan PolitikSoalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan Politik Kementerian Pelajaran Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung soalan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini yang mempunyai soalan mengenai perhimpunan BERSIH 3.0.  Menurut seorang jurucakap [...]
  • Boobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar PayudaraBoobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar Payudara Sejak  penggunaan internet yang meluas , pelbagai website sosial muncul dari myspace, Friendster, kemudian ada Facebook, Twitter, dan Instagram. Terkini dan sedang hot Boobstagram [...]
  • Dipanah Petir Ketika Pegang TelefonDipanah Petir Ketika Pegang Telefon “Ketika itu terdetik di hati saya mungkin anak bongsu saya sudah meninggal. Lalu dalam keadaan gelap saya dapat capai telefon bimbit isteri sebagai sumber cahaya dan [...]

Latest Hot

Bahaya Cukur Bulu Kemaluan

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Bulu kemaluan atau ‘pubic hair’ berfungsi sebagai perlindungan terhadap jangkitan kuman, menurut Ava Shamban, pakar kulit di santa Monica, California, ketika melakukan hubungan seks, bulu kemaluan berperanan untuk mencegah jangkitan sampingan yang terjadi akibat gesekan. Sekiranya anda berniat untuk menghilangkannya dengan cara ‘wax’ lakukan dengan sebaiknya. Manakala, menurut Lisa Materson, pakar sakit puan dari Cerdas-sinai Medical Centre, Los Angeles pula, kulit di sekitar vagina mudah terkena jangkitan. Jadi, jika tidak berhati-hati kamu berisiko untuk terkena penyakit menular seksual mencukur bulu juga akan mengakibatkan iritasi pada kulit kemaluan. 
Jika tidak mahu menanggung risiko, disarankan untuk memotong pendek bulu kemaluan untuk kebersihan seperti yang disarankan oleh sunnah Nabi.
Disebutkan A’isyah radliallahu ‘anha, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, 
“Ada sepuluh hal dari fitrah (manusia); Memangkas kumis, memelihara jenggot, bersiwak, istinsyaq (menghirup air ke dalam hidung), potong kuku, membersihkan ruas jari-jemari, mencabut bulu ketiak, mencukup bulu pubis dan istinjak (cebok) dengan air. ” 
(H.r. Muslim, Abu Daud, Turmudzi, Nasa’i, dan Ibn Majah)
Selain itu dalam hadist rasulullah, Muhammad SAW bersabda, 
“ Lima Hal yang termasuk sunnah fitrah adalah, Mencukur bulu kemaluan, Berkhitan, Memendekkan kumis atau merapikan bulu kumis, Mencabut bulu ketiak, Memotong kuku “ 
( HR.  Jama’ah )
Dan,
“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memberikan batasan waktu kepada kami untuk memotong kumis, memotong kuku, mencabuti bulu ketiak, dan mencukur bulu kemaluan, agar tidak dibiarkan lebih dari empat puluh hari.” 
(H.r. Muslim, Abu Daud, dan An-Nasa’i)
Dari sini setidaknya boleh kita petik beberapa pelajaran. Bahawa pekerjaan merawat diri adalah hal yang disunnahkan oleh agama dalam hal ini Islam. Merawat diri adalah perwujudan dari rasa syukur kita kepada Allah SWT.
Bila semuanya kita dilakukan dengan baik, maka hal yang baik pula akan kita dapat. Dalam tatacaranya, mencukur bulu kemaluan bisa kita gunakan gunting dan lain-lain. Sebaiknya dalam mencukur dilakukan sendiri tanpa bantuan orang lain. Jika dibantu seorang isteri, dalam agama diperbolehkan kerana sudah muhrimnya. Jika menyuruh orang lain, apa lagi lain jenis jelas ini semua diharamkan kerana telah mempertontonkan aurat tubuh.

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check