Budak Bawah Umur Pesta Séks DicekupPrevious Article
Datuk K Diterbangkan Helikopter Ke HospitalNext Article
Breaking News
  • Papa Gomo Seorang Bekas Banduan Yang Juga Pengundi HantuPapa Gomo Seorang Bekas Banduan Yang Juga Pengundi Hantu PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai seorang yang "mesra" dan "peramah" dengan semua orang. Pengarah [...]
  • Pengganas Wanita Kiram Tawan Penduduk LAHAD DATU - Seorang penduduk Kampung Tanjung Batu dekat sini melalui saat genting dan menakutkan selama 28 jam apabila dijadikan tebusan selepas rumahnya ditawan 22 pengganas Sulu termasuk dua wanita [...]
  • Tolong Tukar Pengganas Sulu Kepada Pengganas KiramTolong Tukar Pengganas Sulu Kepada Pengganas Kiram PASIR GUDANG – Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) menggesa kerajaan dan media tempatan menukar panggilan pengganas Sulu kepada pengganas Kiram.Pemangku Presidennya, Faizal Sisar berkata, [...]

Latest Hot

Virus HIV Diubahsuai Berjaya Lawan Kanser

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Emily Whitehead (kiri) di Hospital Kanak-Kanak Philadelphia.
NEW YORK 12 Dis. – Sekumpulan doktor di Amerika Syarikat (AS) berjaya menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun yang hampir mati akibat menderita penyakit leukemia dengan menerajui penggunaan virus HIV yang diubah suai.

Menurut doktor di Hospital Kanak-Kanak Philadelphia, mereka mengambil keputusan melakukan eksperimen itu pada Februari lalu ekoran kanak-kanak itu, Emily Whitehead, tidak lagi mempunyai harapan untuk hidup selepas dua tahun menderita penyakit itu termasuk menjalani kemoterapi dan diserang penyakit itu sebanyak dua kali selepas itu.

Dengan bantuan virus HIV genetik yang diubah suai, sekumpulan doktor itu mengubah sel imun badan kanak-kanak itu menjadi kuat dan mampu mengalahkan leukemia.

Whitehead adalah kanak-kanak pertama dan seorang daripada beberapa orang yang diberikan rawatan yang dikenali sebagai terapi CTL019 itu, tetapi pihak hospital menegaskan bahawa kaedah itu masih belum lagi boleh dianggap ‘ubat ajaib’.

Dalam rawatan itu, sistem sel imun badan semula jadi Whitehead pada mulanya dikeluarkan dan virus HIV yang diubah suai digunakan untuk membawa gen baru yang akan merangsang sel imun badan dan membantu mengesan serta menyerang sel kanser.

“Akhir sekali, sel imun baru itu akan kembali melakukan tugasnya seperti biasa,” menurut hospital itu di laman web mereka.

Pakar onkologi pediatrik, Stephan Grupp yang menjaga kanak-kanak itu berkata, proses rawatan itu tidak berisiko menyebarkan AIDS kerana virus HIV yang diubah suai itu telah diasingkan daripada sebarang virus yang boleh menyebabkan penyakit.

Keluarga Whitehead, Kari dan Tom memberitahu hospital, kejayaan itu telah mengubah kehidupan mereka kerana berbeza dengan kemoterapi yang membuatkan anak mereka keguguran rambut, dia kini kembali ke sekolah, berjalan dengan anjingnya dan bermain bola sepak. – AGENSI

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check