Tentera Penceroboh Kibar Bendera Putih Kemudian SerangPrevious Article
Akhirnya UMNO Terpaksa Mengaku Penerima BR1M Dipaksa BersumpahNext Article
Breaking News
  • Budak Mati Lintah Masuk Dalam DuburJELI: Sukar dipercayai, namun, itu hakikatnya apabila seekor lintah memasuki dubur seorang kanak-kanak berusia 10 tahun ketika mandi di sungai berdekatan rumahnya dipercayai menjadi punca dia meninggal dunia di hospital, [...]
  • Cara Untuk Merasakan Kehadiran AllahKita sentiasa dapat merasakan diri sebagai anak kepada seorang ibu bukan? Sekiranya kita mempunyai suami/isteri, kita sentiasa merasakan suami kepada seorang isteri atau isteri kepada seorang suami. Perasaan ini tidak [...]
  • Artis Jelita Dan Seksi India 2010 AnushkaTrishaShreyaAsinThamannaNamithaShruthi HaasanHansika MotwaniGenelia. "xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ" [...]

Latest Hot

Video Anwar Dalang Pencerobohan Lahad Datu-Utusan

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Video Anwar Dalang Pencerobohan Lahad Datu-Utusan
KUALA LUMPUR 1 Mac – Pihak perisikan Filipina memaklumkan terdapat tiga kumpulan yang menjadi dalang di sebalik pencerobohan kumpulan bersenjata yang menggelar diri mereka Tentera Diraja Kesultanan Sulu di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah.
Malah, pihak perisikan negara itu secara terbuka mengaitkan nama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai salah seorang dalang kejadian itu yang akhirnya menyaksikan berlaku tragedi pertumpahan darah.
Portal berita Filipina, Inquirer News mendedahkan, seorang pemimpin utama pakatan pembangkang di Sabah yang rapat dengan Anwar telah mengadakan pertemuan dengan pihak penceroboh dan menawarkan jaminan sokongan terhadap tuntutan kumpulan terbabit di Sabah.
Inquirer News yang memetik sumber perisikan Filipina dilapor sebagai berkata, pertemuan itu berlaku November tahun lalu menyebabkan Sultan Sulu, Jamalul Kiram III mengarahkan pengikutnya menceroboh Kampung Tanduo bagi menuntut Sabah dari Malaysia.
¬ďAhli politik ini merupakan salah seorang yang mengadakan pertemuan dengan Jamalul Kiram. Beliau menawarkan sokongan pembangkang Malaysia ke atas tuntutan Kesultanan Sulu terhadap Sabah,” kata sumber perisikan itu sebagaimana dipetik daripada Inquirer News.
Insiden pencerobohan kumpulan bersenjata asing itu yang bermula 12 Februari lalu berakhir hari ini selepas berlaku tembak-menembak antara kedua-dua belah pihak berikutan segala pintu rundingan yang ditawar pihak berkuasa ditolak pihak berkenaan.
Pada 14 Februari lalu, agensi berita antarabangsa, The Reuters yang memetik kenyataan seorang pegawai tentera Filipina mendakwa, pencerobohan kumpulan bersenjata itu berlaku atas jemputan pembangkang di negara ini.
Lapor Reuters, kumpulan 150 orang diketuai Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzumudie itu mendarat di Lahad Datu bagi membincangkan isu tuntutan tanah ekoran jemputan daripada pemimpin pembangkang Malaysia tetapi segera dinafikan Anwar dan mendakwa kenyataan itu dibuat UMNO.
Selain Reuters, akhbar dalam talian, The Manila Times menerusi koresponden mereka, Al Jacinto juga mendakwa, pencerobohan tersebut ada kaitan dengan janji pembangkang di Malaysia memberikan kuasa autonomi kepada Sabah jika berjaya membentuk kerajaan kelak.-Utusan
KUALA LUMPUR 27 Feb. – Agensi berita antarabangsa, Reuters pada 14 Februari lalu, mendakwa pencerobohan kumpulan bersenjata asing di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah berlaku atas jemputan pembangkang di negara ini.
Reuters yang memetik kenyataan seorang pegawai tentera Filipina dilaporkan berkata, kumpulan 150 orang diketuai Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzumudie itu mendarat di Lahad Datu bagi membincangkan isu tuntutan tanah ekoran jemputan tersebut.
“Kumpulan diketuai Raja Muda Azzimudie datang ke Sabah atas jemputan pihak pembangkang Malaysia bagi membincangkan isu tanah,” dakwa pengawai tentera Filipina yang dirahsiakan identitinya sebagaimana dipetik daripada Reuters.
Sementara itu, akhbar dalam talian, The Manila Times menerusi koresponden mereka, Al Jacinto, pencerobohan tersebut juga ada kaitan dengan janji pembangkang di Malaysia untuk memberikan kuasa autonomi kepada Sabah jika berjaya membentuk kerajaan.
“Pencerobohan tersebut berlaku setelah bekas pemimpin Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga pemimpin defacto pakatan pembangkang mencadangkan Sabah akan diberikan autonominya kepada pemerintahan Kesultanan Sulu,” dakwa Al Jacinto.
Laporan tersebut mencetuskan kebimbangan dalam kalangan rakyat apakah benar pembangkang terbabit sehingga tercetusnya kejadian tersebut memandangkan Anwar ketika ini membuat penafian sekadar menuduh berita itu dibuat oleh UMNO.
Tambah mencetuskan persoalan apabila Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sendiri tidak menolak kemungkinan kejadian itu ada kaitan dengan cubaan mensabotaj perjanjian damai kerajaan Filipina dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).
Perkara itu kemudian bertambah hangat apabila gambar pertemuan sulit melibatkan Anwar dengan bekas pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari didedahkan oleh banyak blog tempatan.
VIDEO DIBAWAH (close ads)

p/s: Kesian keluarga mangsa yang secara tak langsung termasuk dalam mainan politik

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check