Rosmah Di Tabung Haji Ketika Altantunya Dibunuh-BukuPrevious Article
Pengalaman Seram Pelik Di Seri KembanganNext Article
Breaking News

Latest Hot

Sepupu Nakal Nak Burukkan Nama Saya-Taib Mahmud

Article   1 Comment
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Sepupu Nakal Nak Burukkan Nama Saya-Taib Mahmud
Sepupu Nakal Nak Burukkan Nama Saya-Taib Mahmud
KUALA LUMPUR: Tan Sri Abdul Taib Mahmud mendakwa sepupunya dan mereka yang lain terlibat dalam pendedahan bukti video oleh pejuang alam sekitar telah menawarkan diri mereka sebagai ejennya untuk mendapatkan ganjaran.
 
“Ok saya lihat yang dikatakan adalah bukti. Bukankah itu seseorang yang cuba untuk menawarkan diri mereka sebagai egen untuk mendapatkan ganjaran daripada saya?
“Ia tiada kena mengena dengan saya. Saya rasa mereka sedikit nakal. Mereka menggunakan kuasa untuk memburukkan nama saya,” kata ketua menteri Sarawak selepas ditanya oleh wartawan di ibu negeri tersebut di Kuching tengahari ini.
Klip videonya disiarkan di siaran berita Al-Jazeera jam 10 pagi tadi dan dimuat naik kedalam YouTube.
Dalam penyiasatan yang dirahsiakan, Global Witness (GW) dalam video tersebut menyamar untuk berunding dengan sepupu Abdul Taib (gambar) dan beberapa orang untuk mendapatkan ribuan hektar tanah hutan, yang didakwa aktivis yang berpengkalan di London itu sebagai pendedahan rasuah secara sistematik di negeri terbesar Malaysia itu.
Dalam video 16 minit tersebut, penyiasat GW itu menyamar menjadi pelabur luar, menunjukkan beberapa keratan video tentang perbualan dengan sepupu dan peguam Ketua Menteri Sarawak, untuk membeli tanah dengan keuntungan di mana akan menyebabkan orang asal di kawasan tersebut akan kehilangan tanah.
Dalam perbualan yang dirakamkan dengan Fatimah Abdul Rahman dan Norlia Abdul Rahman, yang merupakan anak kepada bekas ketua menteri Tan Sri Abdul Rahman Ya’akub dan sepupu kepada ketua menteri – memberitahu bagaimana perniagaan berjalan di Sarawak untuk memperkayakan golongan elit.
Bagi menjawab dakwaan tersebut, Taib berkata orang awam pada awalnya patut mengetahui tentang hubungan beliau dengan sepupunya itu.
“Siasatlah hubungan antara bapa saya dengan dia. Adakah ia baik atau tidak?
“Kami pernah bergaduh sekali jadi sepupu tidak boleh dipercayai. Jika kamu mahu cipta sesuatu carilah sesuatu yang lebih sahih.
“Mereka cuba perangkap seseorang seperti saya… daripada bukti ia boleh ditafsirkan sedemikian.”
Pada tahun 1987, Abdul Rahman, yang telah bersara sebagai ketua menteri pada tahun 1981 berhadapan cabaran besar dalam politik dengan anak saudaranya, Taib.
Abdul Rahman membentuk Permas untuk mencabar Taib tetapi kalah dalam pilihan raya negeri pada tahun itu- The Malaysian Insider

Comments

Tak Lupa Komen

Article   1 Comment
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check