Anjing Spesis Pelik Ditemui Di ChinaPrevious Article
Budak Beraksi Lucah (Orignal Version)Salah Siapa?Next Article
Breaking News
  • Budak Mati Lintah Masuk Dalam DuburJELI: Sukar dipercayai, namun, itu hakikatnya apabila seekor lintah memasuki dubur seorang kanak-kanak berusia 10 tahun ketika mandi di sungai berdekatan rumahnya dipercayai menjadi punca dia meninggal dunia di hospital, [...]
  • Cara Untuk Merasakan Kehadiran AllahKita sentiasa dapat merasakan diri sebagai anak kepada seorang ibu bukan? Sekiranya kita mempunyai suami/isteri, kita sentiasa merasakan suami kepada seorang isteri atau isteri kepada seorang suami. Perasaan ini tidak [...]
  • Artis Jelita Dan Seksi India 2010 AnushkaTrishaShreyaAsinThamannaNamithaShruthi HaasanHansika MotwaniGenelia. "xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ" [...]

Latest Hot

Sejarah Dan Asal Usul TESCO

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Tesco pertama di bina ialah di Pusat Bandar Baru Puchong pada tahun 2002,Rekaan bangunan yang pelik dengan tempat parking yang luas dibawahnya mula mendapat sambutan.
Tesco plc adalah sebuah peruncit antarabangsa berpangkalan-British dan rangkaian runcit perdagangan umum. Ia peruncit terbesar British oleh kedua-dua jualan global dan bahagian pasaran tempatan dengan keuntungan melebihi £3 bilion. Ia pada masa ini adalah peruncit dunia ketiga terbesar berdasarkan pendapatan, di belakang Wal-Mart dan Carrefour Perancis hanya kedua terbesar berdasarkan keuntungan, mendahului Carrefour.

Pada asalnya mengkhusus dalam makanan dan minuman, ia telah mempelbagai kepada bahagian seperti pakaian, elektronik pengguna, perkhidmatan kewangan, telekomunikasi; insurans rumah, kesihatan dan kereta; pelan gigi, peruncitan dan menyewa DVD, CD, muat turun muzik, perkhidmatan Internet, dan perisian.


Tesco PLC
Tescologo.svg
Jenis Public (LSETSCO)
Ditubuhkan 1924
Ibu pejabat Bendera United Kingdom CheshuntHertfordshire,United Kingdom
Orang utama Sir Jack Cohen (founder),
Sir Terry Leahy (Chief Executive)
Industri Retail
Produk Groceries, Consumer goods, financial services, telecoms
Hasil GB£46,600 million (2007)
Pendapatan operasi GB£2,650 million (2007)
Pendapatan bersih GB£2,550 million (2007)
Pekerja 273,024
Subsidiari Tesco Stores Limited
Tesco Ireland Limited
Tesco Personal Finance (50%)
Laman web www.tesco.com
1. Results for 52 weeks ended 24 February 2007[1]

Sejarah

Tesco diasaskan oleh Jack Cohen di East End, London. Beliau merupakan seorang anak tukang jahit. Pada mulanya, beliau menjual pelbagai barangan di pasar Jalan Weel, Hackney. Selepas Perang Dunia Pertama berakhir pada tahun 1919, beliau menggunakan wang simpanannya untuk membeli gerai sendiri.

Jenama Tesco bermula tahun 1924 selepas membeli kedai teh daripada T.E Stockwell. Tesco adalah gabungan nama T.E Stockwell dan Cohen.
Pada tahun, 1929 Tesco dibuka di Burnt Ork, Edgware, London. Tesco di senarai Bursa Saham London pada 1947 sebagai Tesco Stores Holding, London.

Operasi UK

Tesco Clubcard
Rencana utama: Tesco Clubcard

Daripada pasar raya utama di UK, hanya Tesco, Iceland dan Sainsbury menawarkan satu skim kad kesetiaan kepada para pelanggan. Pelanggan boleh memungut satu mata Clubcard untuk setiap £1 (atau €1 di Ireland, RM2 di Malaysia) mereka membelanjakan dalam gedung Tesco, Tesco Petrol atau Tesco.com.

Pelanggan boleh juga memungut mata dengan membayar dengan Tesco Credit Card, atau dengan menggunakan Tesco Mobile, Tesco Homephone, Tesco Broadband, produk terpilih Tesco Personal Finance atau rakan kongsi Clubcard, E.ON dan Avis. Setiap mata menyamakan untuk 1p menunggu apabila menebus atau 4p apabila digunakan dengan clubcard urus janji (tawaran untuk percutian, perjalanan hari, dan sebagainya). Mata Clubcard boleh juga ditukar kepada kupon-kupon yang ditebus untuk mata tambahan atau jumlah wang tunai.

Pemegang-pemegang menerima penyata suku tahunan Clubcard menawarkan kupon-kupon diskaun yang boleh dibelanjakan atau yang menunggu, dalam talian pada Clubcard yang pelbagai membincangkan.

Operasi luar negara

Tesco telah membina usahasama dengan Samsung Group di Korea Selatan, Charoen Pokphand di Thailand, di Poland, Jepun, China, Republik Czech, Perancis, Hungary, Republik Ireland, Slovakia dan Turki.
 
Malaysia

Gedung Tesco di Bandar Bukit Tinggi, Klang, Malaysia.
Tesco membuka gedung pertama di Malaysia pada 2002. Tesco Malaysia kini mengoperasi 30 gedung Tesco dan Tesco Extra.

Tesco membina usahasama dengan Sime Darby yang memegang 30% saham. Tesco turut mengambil alih Makro yang dijenama semula kepada Tesco Extra. Tesco Malaysia clubcard memperkenalkan Green ClubCard Points pada 2007 menjadikan Tesco Malaysia perniagaan antarabangsa Tesco pertama untuk memperkenalkan skim (Green ClubCard Points).

Tanggungjawab sosial korporat

Tesco memiliki polisi korporat yang luas terhadap tanggungjawab sosial korporat. Tesco sentiasa menyediakan program-program untuk memberikan sokongan terhadap masyarakat serta komuniti setempat. Program-program yang sering diaturkan oleh Tesco dan yang paling kerap dilaksanakan adalah program ‘Charity of The Year’ di mana di dalam pengisian kempen ini, Tesco akan memilih sebuah rumah kebajikan untuk dijadikan rumah angkat bagi tempoh setahun di samping menjalankan pelbagai aktiviti mengutip derma sepanjang tempoh tersebut.

Di samping program ‘Charity of The Year’, Tesco turut terlibat secara aktif bersama-sama dengan masyarakat setempat di dalam pelbagai program yang dirancangkan. Antara inisiatif komuniti yang terbesar pernah dilangsungkan adalah ‘Fiesta Tanglung’ bersempena dengan Festival Musim Luruh Pertengahan dengan kerjasama Persatuan Penduduk. Selain itu, Tesco turut membangunkan sebuah pondok polis di Tesco Puchong bagi membantu polis untuk mencegah serta menangani gejala jenayah di kawasan tersebut.

Kritikan

Pasar raya ‘hyper market’ dipertikaikan banyak pihak kerana menjejaskan perniagaan runcit di kawasan berhampiran. Oleh itu, Tesco dan lain-lain hyper market mensasarkan kawasan baru dan belum ada kedai runcit.

Pasar raya seperti ini dibimbangi akan menjadi pengawal industri negara, turun dan naik sesuatu barang. Setakat ini, Tesco telah berjaya menurunkan harga lebih 2000 barangnya dan membantu kerajaan mengawal harga pengguna. Contohnya isu gula pada tahun 2006 dan menurunkan harga selepas pengumuman kenaikan gaji kaki tangan kerajaan Malaysia pada Mac 2007.

Barang dari jenama dan produk tempatan serta Bumiputera dibenarkan beroperasi di sini. Tesco dilihat sebagai mesra produk tempatan dan bukan sebagai saingan.

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check