Mekah Hancur Pada Hari JumaatPrevious Article
Sakitnya Pakai Silikon-Umie AidaNext Article
Breaking News
  • Pelajar Usia 14 Thn Tinju Muka Cikgu Bertubi-Tubi gambar hiasanDifahamkan, dalam kejadian Isnin lalu, pelajar tingkatan satu berusia 13 tahun terbabit hilang kawalan selepas didenda guru itu kerana tidak membawa buku teks mata pelajaran diajarnya.Semuanya bermula kira-kira jam [...]
  • Video Sedih Penderitaan Polis Berjuang Di Lahad DatuVideo Sedih Penderitaan Polis Berjuang Di Lahad Datu Video ini memaparkan perjuangan pegawai & anggota PDRM di Lahad Datu, Sabah dan dipersembahkan sempena Sambutan Peringatan Hari Polis ke 206 di Pulapol [...]
  • Lol Papa Gomo Dedahkan Video Orang PKR Onani PulaLol Papa Gomo Dedahkan Video Orang PKR Onani Pula Blog Papa Gomo memang Blog Panas yang banyak membawa isu isu berkaitan dengan moral pimpinan Pakatan Pembangkang. Blog ini sememangnya menjadi ancaman [...]

Latest Hot

Sabah Perlu Dipertahankan Dari Tentera Sulu Dan MNLF

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
“Sultan Sulu tak ada tentera, jadi MNLF (Moro National Liberation Front) yang merupakan puak terpinggir dalam Perjanjian 2012 lalu telah mengadakan kerjasama dari segi sudut militan,” katanya
JOHOR BAHRU – Kerajaan perlu mempertahankan Sabah dengan apa cara sekalipun kerana negeri di bawah bayu itu memang secara jelas menjadi milik Malaysia.
Pakar Undang-undang Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kampus Kuala Lumpur, Profesor Dr Sabirin Jaafar berkata, dalam undang-undang antarabangsa, sesiapapun waris kesultanan Sulu tidak boleh membuat tuntutan kecuali melalui sebuah negara berdaulat.
“Saya yakin kerajaan yang bertanggungjawab telah meneliti tuntutan dari segi perundangan dan selepas ini ia hanya melibatkan isu diplomatik antara negara kita dan Filipina.
“Dari segi hak pemilikan, kita yakin ada dokumen jelas untuk membantu pemilikan Sabah berdasarkan kerajaan British tradisinya memang membuat perjanjian bertulis dan jelas,” katanya kepada pemberita selepas Forum Isu Semasa ‘Sabah-Sulu’ di UTM.
 
Forum yang dipengerusikan oleh Pengarah Penerbit UTM, Kasim Tukiman turut dihadiri Naib Canselor UTM, Profesor Datuk Ir Dr Zaini Ujang.
Sementara itu, Timbalan Dekan Sekolah Sains Sosial Universiti Malaysia Sabah, Dr Zaini Othman berkata, persoalan tuntutan ke atas Sabah sudah lama berlaku, dan kini diberikan satu dimensi baru oleh pihak terlibat.
 

Menurutnya, bersangkutan Perjanjian Damai Oktober 2012, ada pihak yang diketepikan dan ini cuba diberikan dimensi baru oleh pihak yang telah dipinggirkan.

“Ia bukan bersangkutan dengan persoalan sekarang baru hendak dibangkitkan, tapi sudah lama mengenai tuntutan ke atas Sabah.
 
“Ini memang salah satu taktik atau strategi untuk mendapatkan perhatian daripada masyarakat antarabangsa.
“Sultan Sulu tak ada tentera, jadi MNLF (Moro National Liberation Front) yang merupakan puak terpinggir dalam Perjanjian 2012 lalu telah mengadakan kerjasama dari segi sudut militan,” katanya.-Sinar Harian

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check