Cucuk Mata Anak Hingga Mati Kerana Disangka Bertukar Jadi HaiwanPrevious Article
Yassin Akhirnya Pilih Maya KarinNext Article
Breaking News
  • Larangan Nurul Izzah Dan PKR Ke Sabah Ditarik BalikLarangan Nurul Izzah Dan PKR Ke Sabah Ditarik Balik-Mula-mula dilarang masuk, sekarang di tarik balik. Mungkin kerana menerima pelbagai kecaman dari orang awam atau akan kalah dalam saman. Alasan untuk [...]
  • Lubang Safwan Anang Dirakam Dalam PenjaraLubang Safwan Anang Dirakam Dalam Penjara-Aku(Safwan Anang) dibawa ke bilik saringan seterusnya. Nah, di sinilah aku betul-betul teruji. Cikgu H (aku hanya sebut huruf depan shj) menyuruh aku duduk betul-betul [...]
  • Video Rombongan Dari Mongolia Minta Keadilan Untuk AltantunyaVideo Rombongan Dari Mongolia Minta Keadilan Untuk Altantunya-Delegasi Mongolia di Sidang Kemuncak Global Wanita di Kuala Lumpur menggesa kerajaan Malaysia memberi jawapan atas kematian misteri wanita warganegara itu, Altantuya Shaariibuu [...]

Latest Hot

Oh No,Malaysia Negara Paling Gagal Di Dunia

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh The Fund for Peace (FFP) , Malaysia berkedudukan di tempat ke-110 sebagai negara paling gagal di dunia.

Oh No,Malaysia Negara Paling Gagal Di Dunia
Data ini dikeluarkan FFP dalam laman web rasminya http://www.fundforpeace.org, pada awal bulan ini.

Daripada 178 buah negara, Malaysia menduduki urutan ke-110 negara paling gagal. Atau dalam erti kata lain, Malaysia adalah negara ke-68 paling berjaya di dunia. Indeks Negara Gagal ini adalah edisi tahunan ke-8 yang menyoroti tekanan politik, ekonomi, dan sosial global yang dialami negara.

Tahun ini, negara paling gagal di dunia di tempat pertama adalah Somalia, dengan alasan perlanggaran undang-undang yang meluas, pemerintah tidak efektif, keganasan, pemberontakan, dan serangan lanun terhadap kapal-kapal asing.

Sementara itu, Finland menjadi negara di tempat terakhir dalam senarai itu, atau dalam erti kata lain menjadi negara paling tidak gagal di dunia pada 2012. Disusuli negara tetangganya, Sweden dan Denmark, di tempat kedua dan ketiga.

Tiga negara ini dinilai baik dari indikator sosial dan ekonomi yang kuat, perkhidmatan awam yang sangat baik, serta menghormati hak asasi manusia dan berpegang kepada undang-undang.

Senarai 178 negara gagal ini dibuat berdasarkan 12 indikator, dan lebih dari 100 sub-indikator, termasuk isu-isu seperti pembangunan tidak sekata, legitimasi negara, dan hak asasi manusia. Setiap indikator dinilai pada skala 1-10, berdasarkan analisis dari jutaan dokumen yang tersedia untuk orang awam, data kuantitatif lain, dan penilaian oleh para analis.

Di kawasan Asia Tenggara, Malaysia kalah kepada Brunei Darussalam (123) dan Singapura (157), tetapi berada di hadapan Thailand (84), Vietnam (96), Indonesia (63), Myanmar (21), Timor Leste (28), Kamboja (37), Laos (48), dan Filipina (56).

billy.info

source: http://www.fundforpeace.org

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check