Mini Bike Kawasaki Hantaran Perkahwinan Diana DaniellePrevious Article
Remaja Di Rogol 2 Kali Orang BerbezaNext Article
Breaking News
  • Larangan Nurul Izzah Dan PKR Ke Sabah Ditarik BalikLarangan Nurul Izzah Dan PKR Ke Sabah Ditarik Balik-Mula-mula dilarang masuk, sekarang di tarik balik. Mungkin kerana menerima pelbagai kecaman dari orang awam atau akan kalah dalam saman. Alasan untuk [...]
  • Lubang Safwan Anang Dirakam Dalam PenjaraLubang Safwan Anang Dirakam Dalam Penjara-Aku(Safwan Anang) dibawa ke bilik saringan seterusnya. Nah, di sinilah aku betul-betul teruji. Cikgu H (aku hanya sebut huruf depan shj) menyuruh aku duduk betul-betul [...]
  • Video Rombongan Dari Mongolia Minta Keadilan Untuk AltantunyaVideo Rombongan Dari Mongolia Minta Keadilan Untuk Altantunya-Delegasi Mongolia di Sidang Kemuncak Global Wanita di Kuala Lumpur menggesa kerajaan Malaysia memberi jawapan atas kematian misteri wanita warganegara itu, Altantuya Shaariibuu [...]

Latest Hot

Lebuhraya Canggih Yang Menyala Dalam Gelap

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Jalan raya merupakan alat perhubungan yang paling penting dalam menghubungkan suatu tempat ke suatu tempat yang lain..Namun, dengan teknologi yang sedia ada, jalan raya boleh menjadi suatu tempat yang lebih dari sekadar jalan raya..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..

Jalan yang boleh menyala dalam gelap dan mungkin pada suatu hari mampu mengecas kereta elektrik anda telah ditetapkan untuk diperkenalkan di Belanda mulai tahun hadapan.

Jalan yang dikenali sebagai “Smart Highways” ini telah diumumkan minggu lepas pada Minggu Reka Bentuk Belanda dan akan menggunakan teknologi terkini. Menurut pereka nya, ia akan menjadi sebuah jalan yang “lebih mampan, selamat dan intuitif.”

Syarikat-syarikat di sebalik projek ini berkata, matlamat mereka adalah untuk menghidupkan sebuah inovasi laluan pengangkutan biasa dengan memberi tumpuan kepada jalan raya itu sendiri berbanding kenderaan yang menggunakannya.

Idea ini mungkin telah ketinggalan beberapa tahun ke belakang, namun mulai tahun hadapan, jalan raya di seluruh Belanda akan dicat dengan garisan yang diperbuat daripada serbuk foto-pendarkilau yang boleh menyerap cahaya teknologi untuk menerangi jalan raya sehingga 10 jam semalaman.

Satu lagi teknologi yang akan dilaksanakan pada tahun hadapan juga adalah cat dinamik yang responsif terhadap suhu yang akan membuat kan kristal ais boleh dilihat oleh pemandu apabila cuaca sejuk membuatkan jalan menjadi licin.

Idea yang dibangunkan oleh sebuah firma Belanda, Studio Roosegaarde and Heijmans Infrastructure ini telah pun dinobatkan sebagai ‘Konsep Masa Depan Terbaik’ pada Anugerah Reka Bentuk Belanda baru-baru ini.

Walaubagaimana pun, masih belum ada lagi maklumat mengenai lorong kenderaan yang boleh mengecas kenderaan elektrik sewaktu membuat perjalanan, itu berkesan.Studio Roosegaarde berkata dalam satu kenyataan, “Daripada memberi tumpuan kepada kereta untuk berinovasi, kami, Daan Roosegaarde dan Heijmans akan menginovasi jalan raya itu sendiri.”"Reka bentuk inovatif seperti jalan yang boleh menyala dalam gelap, cat dinamik, cahaya interaktif, Induction Priority Lane dan cahaya angin akan dapat direalisasikan dalam tempoh 5 tahun yang berikutnya.”"Matlamat jalan raya ini adalah untuk membina sebuah jalan raya yang lebih mampan dan interaktif dengan menggunakan pencahayaan interaktif, tenaga pintar dan tanda-tanda jalan yang boleh menyesuaikan diri dengan keadaan lalu lintas tertentu.”Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check