Singapura No 6, Malaysia Rank Ke 36 Negara Terbaik Untuk HidupPrevious Article
Aksi Gadis Pelayan Di Kelab Malam Taiwan (part1)Next Article
Breaking News
  • Akibat Suami Gay,Masih Dara Selepas 6 Thn KahwinBukti itu diperkukuhkan dengan penemuan diari M dan pengakuan rakannya yang memberitahu M homoseksual sejak di bangku sekolah.“Untuk mencari bukti lebih sahih, saya memasang pita rakaman di dalam kereta dan [...]
  • Budak Dicabul Hampir Jadi Gay Budak Dicabul Hampir Jadi Gay [...]
  • Lenyek Bayi Gilir-Gilir Hingga Mati “Saya berasa pelik dan curiga apabila mereka semua berkurung dalam bilik itu sejak jam 2 pagi (kelmarin) tanpa makan, minum dan tidak buka (pasang) penyaman udara. “Kami semakin hairan apabila suami [...]

Latest Hot

Khatib Berkhutbah,Generasi Baru Asyik Main Telefon

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

SOLAT Jumaat yang diwajibkan kepada setiap lelaki Islam yang telah baligh adalah suatu anugerah kepada kaum lelaki yang tersangat tinggi nilainya. Ia melambangkan kekuatan ummah dan ketinggian agma itu sendiri.

Beberapa garis panduan dan ketetapan hendaklah dipatuhi ketika solat Jumaat demi memperoleh fadilatnya. Perkara yang sunat hendaklah sentiasa dijaga. Hari Jumaat adalah penghulu segala hari yang banyak keberkatannya jika kita mengetahuinya.

Antaranya, jemaah hendaklah memakai pakaian yang sopan dan bersih. Jika boleh memakai minyak wangi-wangian saperti minyak atar dan sebagainya serta digalakkan datang awal ke masjid, sekurang-kurangnya sebelum masuknya waktu atau apabila azan pertama dilaungkan.

Apabila khatib sedang berkhutbah tumpuan hendaklah kepada ibadah itu semata-mata. Hendaklah diam mendengar pengisian dan nasihat berguna yang disampaikan oleh khatib kerana ia merupakan salah satu dalam rukun solat Jumaat.

Apa yang amat mendukacitakan kita, para jemaah terutama golongan remaja, seolah-olah tidak menghormati Jumaat itu sendiri apabila mereka asyik bermain telefon bimbit, sama ada menghantar dan menerima khidmat pesanan ringkas (SMS). Ada yang bermain game dan berinternet melalui telefon bimbit masing-masing semasa khatib membaca khutbah.

Adalah dicadangkan agar diberikan peringatan kepada jemaah supaya jangan menggunakan telefon bimbit di dalam apa keadaan sekalipun di masjid. Ini kerana sekiranya dibiarkan ia akan menjadi budaya negatif yang boleh merosakkan kemuliaan serta tata terbib apabila berada di masjid, terutama sekali ketika khatib sedang membaca khutbah.

Begitu juga jika boleh dalam sembahyang bacaan yang dibawa oleh imam hendaklah ayat-ayat lazim sahaja dan tidaklah perlu ayat-ayat yang terlalu panjang. Ini kerana ada jemaah yang uzur dan tidak boleh berdiri terlalu lama. Atau mungkin ada di antara jemaah mengejar masa untuk menyambung tugasan mereka apabila selesai bersembahyang Jumaat.

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check