Malaysia Tidak Akan Libatkan Negara Asean Tangani PengganasPrevious Article
Hospital Nafi Nurse Cederakan BayiNext Article
Breaking News
  • Budak Mati Lintah Masuk Dalam DuburJELI: Sukar dipercayai, namun, itu hakikatnya apabila seekor lintah memasuki dubur seorang kanak-kanak berusia 10 tahun ketika mandi di sungai berdekatan rumahnya dipercayai menjadi punca dia meninggal dunia di hospital, [...]
  • Cara Untuk Merasakan Kehadiran AllahKita sentiasa dapat merasakan diri sebagai anak kepada seorang ibu bukan? Sekiranya kita mempunyai suami/isteri, kita sentiasa merasakan suami kepada seorang isteri atau isteri kepada seorang suami. Perasaan ini tidak [...]
  • Artis Jelita Dan Seksi India 2010 AnushkaTrishaShreyaAsinThamannaNamithaShruthi HaasanHansika MotwaniGenelia. "xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ" [...]

Latest Hot

Keganasan Pada Rakyat Filipina Di Sabah,PBB Akan Campur Tangan

Article   9 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Keganasan Pada Rakyat Filipina Di Sabah,PBB Akan Campur Tangan 

 
MANILA – Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina (DFA) menggesa Malaysia mengadakan dialog dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi menyelesaikan konflik di Sabah.


Media ABC-CBN News melaporkan, Filipina turut mahu mengadakan perbincangan terhadap dakwaan keganasan dilakukan anggota keselamatan ke atas penduduk Filipina di Sabah.

Jurucakap DFA, Raul Hernandez berkata, pada masa kini, pihaknya sedang melihat bagaimana Malaysia bertindak balas terhadap gesaan PBB dalam menyelesaikan konflik itu.

“Kerajaan masih menunggu laporan dakwaan penderaan dilakukan anggota keselamatan Malaysia terhadap rakyat Filipina dan pengikut Kiram,” katanya.

Menurutnya, sebelum Filipina boleh bertindak ke atas tuduhan itu, kami mahukan dakwaan itu ditandatangani dan disahkan oleh mangsa itu sendiri.

“Kerajaan kini sedang mencari akses kepada tahanan Filipina di Malaysia,” katanya.


Hernandez berkata, kerajaan sedang berusaha mendapatkan akses untuk memindahkan tahanan Filipina yang sedang ditahan di Malaysia bagi mengetahui bantuan yang diperlukan.

“Permohonan telah dilakukan tetapi masih belum mendapat jawapan dari pihak berkuasa Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, sehingga kini kerajaan tidak tahu di mana tahanan Filipina itu ditempatkan.

Sementara itu, tiga wakil dari Jabatan Kebajikan Sosial dan Pembangunan tiba di Lahad Datu untuk membantu pasukan kemanusiaan di Sabah.

Beliau berkata, terdapat 1,464 orang terdiri daripada penduduk Filipina, Indonesia dan juga pekerja tempatan dipindahkan di empat pusat di Lahad Datu.

Dalam perkembangan lain, keluarga Kiram menyanggah kenyataan pasukan keselamatan Malaysia mendakwa “Komander Haji Musa” yang juga bekas komander Moro National Liberation Front (MNLF) terbunuh dalam Operasi Daulat, terbunuh.


Jurucakapnya, Abraham Idjirani memberitahu, beliau telah bercakap dengan Agbimuddin Kiram yang mengesahkan Musa masih hidup.

“Beliau masih hidup dan mereka berkumpul semula pada 1.00 pagi hari ini (semalam). Mereka minum kopi. Laporan berita Malaysia salah,” katanya.

Jurucakap tersebut turut didakwa mempertikaikan angka kematian anggota kumpulan itu dengan mengatakan hanya 23 orang terbunuh setakat ini. – ABC-CBN news -Sinar harian

Comments

Tak Lupa Komen

Article   9 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check