10 Cara Pujuk Ibu Bapa Untuk Kahwin MudaPrevious Article
7 Benda Pelik Terkecil DuniaNext Article
Breaking News
  • Papa Gomo Seorang Bekas Banduan Yang Juga Pengundi HantuPapa Gomo Seorang Bekas Banduan Yang Juga Pengundi Hantu PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai seorang yang "mesra" dan "peramah" dengan semua orang. Pengarah [...]
  • Pengganas Wanita Kiram Tawan Penduduk LAHAD DATU - Seorang penduduk Kampung Tanjung Batu dekat sini melalui saat genting dan menakutkan selama 28 jam apabila dijadikan tebusan selepas rumahnya ditawan 22 pengganas Sulu termasuk dua wanita [...]
  • Tolong Tukar Pengganas Sulu Kepada Pengganas KiramTolong Tukar Pengganas Sulu Kepada Pengganas Kiram PASIR GUDANG – Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) menggesa kerajaan dan media tempatan menukar panggilan pengganas Sulu kepada pengganas Kiram.Pemangku Presidennya, Faizal Sisar berkata, [...]

Latest Hot

Rahsia Geometri Punca Cicak Melekat Pada Dinding

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

Rahsia Cicak Melekat Di Dinding Terbongkar | Para saintis baru-baru ini telah berjaya menemui bahawa cicak sebenarnya melekat pada dinding bukan disebabkan oleh bahan kimia yang dihasilkannya tetapi disebabkan oleh faktor geometri.

Penemuan itu mendapati kaki cicak telah memainkan peranan yang besar dalam memastikan ia mampu melekat di dinding atau siling bangunan tanpa menggunakan sebarang bahan kimia.

Penyelidik mendapati yang helaian bulu-bulu kecil yang terdapat di bawah tapak kaki cicak cukup sesuai untuk menghasilkan kuasa tarikan antara molekul-molekul yang dikenali sebagai kuasa ‘van der Waals’.

Cicak mempunyai berjuta-juta mikroskopik helaian bulu di tapak kakinya yang lebih halus dari rambut manusia dan setiap daripadanya pula dipecahkan pula kepada 1,000 bahagian kecil lagi sehingga hanya boleh dilihat melalui mikroskop elektron.

Bentuk helaian-helaian rambut nipis ini juga amat penting dalam menentukan bagaimana seekor cicak mampu memanjat dinding atau bergayut di siling rumah dengan melekatkan tumitnya pada mana-mana permukaan yang licin dalam masa satu daripada lapan ribu saat dan kemudian menariknya kembali.

Kedudukan sudut setiap bulu pada tapak kaki cicak itu memainkan peranan penting dalam menentukan kedudukannya dan menggunakan tumitnya untuk melekat pada dinding dan apabila kedudukan itu bertukar kepada 30 darjah, ia dengan sendiri tidak akan lagi mencengkam.

Penemuan oleh beberapa penyelidik di universiti di Amerika Syarikat ini dijangka akan membantu manusia untuk mencipta lebih banyak produk seperti robot yang mampu bergerak di dinding atau dalam darjah yang mencondong di masa depan.
source

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check