Video Sungai Magic Di FilipinaPrevious Article
Gambar Fasha Mandikan Anak Dikritik PeminatNext Article
Breaking News
  • Anwar Saman Muhammad Azri RM100 Juta KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman fitnah RM100 juta terhadap pemblog Papa Gomo berhubung penyiaran perkataan dan beberapa keping gambar 'intim' yang mengaitkan [...]
  • Blogger Papa Gomo Disaman RM100 Juta Oleh AnwarBlogger Papa Gomo Disaman RM100 Juta Oleh Anwar Kalau nak DSAI saman GOMO satu persatu sampai ke penhujung nyawa pun tak habis. Terlalu banyak artikel fitnah dalam blog GOMO. Ehh jap, [...]
  • Terkini, Membeli-Belah Di Tesco Hanya Dari RumahSebelum ini, kami pernah berkongsi akan mengenai pihak Tesco Malaysia yang akan membolehkan pengguna membeli-belah pelbagai barangan runcit dan harian mereka terus melalui web. Kini nampaknya perkhidmatan tersebut telah pun [...]

Latest Hot

Chicken Pox Bawa Maut Dan Keguguran Ibu Mengandung

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Chicken Pox Bawa Maut Dan Keguguran Ibu Mengandung

Chicken Pox Bawa Maut Dan Keguguran Ibu MengandungIni kisah sedih arwah adik Fatin Imanina yang yang mendapat chickenpox pada awalnya dan semakin lama semakin teruk. PERHATIAN UNTUK SEMUA PEMBACA jika chickenpox seteruk ini, kira dah stage teruk.


gambar hiasan

Darah sudah dicemari oleh kuman.Ianya nampak seperti darah beku kat tubuh.

Sebenarnya Fatin dah dibawa awal berjumpa doktor, tapi doktor tu cakap, “normal la ni…takde pa per….ambik ubat, balik rumah makan yea”.Esokannya jumpa doktor lagi, tapi doktor tu cakap, “biasa la tu..chicken pox..mesti la demam….balik rumah, makan ubat yer…”.
Tapi, bila oksigen turun below 60, barulah cakap kes ini kritikal, kena refer pakar dekat hospital kerajaan.
Sedihnya. Moralnya, kadang-kadang apa yang doktor cakap tak semua betul , kita kena cari hospital-hospital lain untuk mengesahkannya .-FB

Apa itu demam campak?

Demam campak (Rubella) adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan oleh virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan respiratori dan disertai ruam pada kulit.

Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui udara dengan titisan (‘droplet”) cecair daripada mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin. Walau bagaimanapun kebanyakan kanak-kanak di Malaysia telah kebal (immun) pada penyakit ini sejak adanya program campak kebangsaan.

Akan tetapi, kebelakangan ini terdapat pertambahan dalam kes-kes campak di bandar utama dengan kemasukan orang asing. Oleh itu, jika seorang kanak-kanak tidak lagi mendapat vaksin dan terdedah kepada individu yang menghidap penyakit ini, maka kemungkinan besar kanak-kanak ini akan dijangkiti virus ini.

Apakah tanda-tanda demam campak?

Antara 10 – 12 hari selepas dijangkiti penyakit, pesakit mula menunjukkkan tanda dan gejala demam campak seperti:

  • Demam tinggi.
  • Batuk, selesema dan sakit tekak.
  • Mata berair dan sensitif kepada cahaya.
  • Sakit otot.

Dua atau tiga hari kemudian timbul ruam-ruam, bermula dibahagian muka dan kepala kemudian merebak ke bahagian badan, tangan dan kaki.

Ruam akan kekal selama 4 – 7 hari. Semasa ruam timbul, suhu badan biasanya sangat tinggi. Demam campak boleh menjangkiti orang lain dalam masa seminggu sebelum timbul ruam sehingga 4 hari selepasnya.

demam campak
Ruam demam campak
Adakah setiap demam yang disertai ruam merupakan demam campak?

Tidak. Demam campak sering dikelirukan dengan penyakit Rosela Infantum yang disebabkan oleh virus lain tetapi mempunyai ciri-ciri yang sama dengan demam campak melainkan selepas 2–3 hari ruam timbul, demam biasanya akan kebah. Satu lagi penyakit yang menyerupai campak adalah rubella.

Apakah kesan demam campak pada kanak-kanak?

Kebanyakan kanak-kanak yang menghidapi demam campak akan sembuh dengan sempurna. Walau bagaimanapun kadang-kala boleh terjadi komplikasi yang serius terutama golongan yang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai imuu sistem kekebalan yang rendah.

Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:

  • Jangkitan pada telinga.
  • Jangkitan paru-paru (Pneumonia ).
  • Jangkitan pada otak (encephalitis).
  • Cirit-birit.

Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian. Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

Bagaimana merawat demam campak?

Tiada rawatan yang spesifik tetapi hal-hal berikut dapat mengurangkan gejala:

  • Panadol untuk mengurangkan demam.
  • Hindari cahaya terang kerana ia menyakitkan mata.
  • Berehat dan minum air yang cukup.

Ruam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri. Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain (sehingga 4 hari selepas ruam timbul).

Bolehkah demam campak dicegah?

Boleh. Demam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan immunisasi MMR (Measles, Mumps and Rubella) pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun.

Adalah tanggungjawab ibu bapa untuk memastikan anak mereka mendapat imunisasi.

MMR adalah vaksin yang selamat.

chicken_pox_1

Jika anak anda terdedah kepada individu dijangkiti campak dan belum lagi menerima imunisasi, bawa anak anda segera untuk berjumpa doktor. Pemberian vaksin dalam jangka masa tertentu boleh mengelakkan anak anda daripada dijangkiti virus ini.

 

Tarikh: January 24, 2013

KARACHI – Lebih daripada 100 kanak-kanak meninggal dunia akibat demam campak sejak 19 hari lalu di Pakistan.

Jurucakap Maryam Yunus Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan, wabak itu kini membimbangkan seluruh rakyat negara itu.

“Kira-kira 103 kanak-kanak Pakistan maut 1 hingga 19 Januari kerana mengidap komplikasi demam seperti pneumonia, ensefalitis dan cirit-birit,” katanya dipetik AFP.

Menurutnya, sebayak 63 kes berlaku di wilayah selatan Sindh, iaitu kawasan terjejas teruk akibat banjir pada tahun 2010, 2011 dan 2012.

“Lebih daripada 300 kanak-kanak di Pakistan meninggal dunia campak pada tahun 2012, terutama selepas berlaku kejadian banjir tersebut. Angka ini sungguh mengejutkan WHO dan kini kos rawatan juga meningkat mendadak,” katanya. SinarHarian

Comments

Tak Lupa Komen

Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check