Koleksi Badan Manusia Berulat Digigit UlatPrevious Article
Jimmy Dan Isteri Pening Berebut AnakNext Article
Breaking News
  • Soalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan PolitikSoalan Peperiksaan SPM Pun Jadi Medan Politik Kementerian Pelajaran Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung soalan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini yang mempunyai soalan mengenai perhimpunan BERSIH 3.0.  Menurut seorang jurucakap [...]
  • Boobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar PayudaraBoobstagram, Laman Sosial Untuk Berkongsi Gambar Payudara Sejak  penggunaan internet yang meluas , pelbagai website sosial muncul dari myspace, Friendster, kemudian ada Facebook, Twitter, dan Instagram. Terkini dan sedang hot Boobstagram [...]
  • Dipanah Petir Ketika Pegang TelefonDipanah Petir Ketika Pegang Telefon “Ketika itu terdetik di hati saya mungkin anak bongsu saya sudah meninggal. Lalu dalam keadaan gelap saya dapat capai telefon bimbit isteri sebagai sumber cahaya dan [...]

Latest Hot

Proses Pembersihan Kaabah Dengan Air Bunga Ros

Article   0 Comments
Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article

1 Syaaban – Dalam Kaabah dibersihkan

Since dah tak ada nak update pasal London / Paris kan , maka catatan catatan selepas ini adalah berkisar di Tanah Saudi ler pula.

Pada 1 Syaaban tempuh hari (kebetulan Hari Khamis), dalam Kaabah telah di jadualkan untuk dibersihkan dengan Air Zam Zam yang di campur dengan Air Rose. Maka kami dari Yanbu ramai yang telah mengambil peluang ini untuk mengunjungi Mekah untuk menyaksikan upacara yang hanya dilakukan dua kali setahun sahaja ini.

Maka Terimalaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh ………………..

Dalam masuk waktu Syuruk sahaja, aku lihat manusia dah mula berhimpit himpit and ala ala macam dalam naik sheikh gitu … dengan laungan Allahu Akbar dari kalangan jemaah India, Pakistan, Mesir gitu … and laungan atau jeritan slogan dari Puak Syiah yang berbunyi “Yazid(atau Zaid) Bin Tsabit dudukoghadobvgejhyrkashdksahdkahda (aku tak tau sebab amat keras bunyinya) “

Aku waktu tuh baru nak tawaf masuk pusingan ketiga .. memandangkan manusia dah naik Sheikh gitu … and himpit menghimpit pelbagai, aku terpaksa membatalkan tawaf aku and ambik gambar hehehehe … kerana pada waktu nih pintu Kaabah mula di buka.

Pelbagai wakil dari pelbagai negara masuk ke dalam seorang lepas seorang … dan aku lihat wakil dari Malaysia pun ada (sebab pakai Baju Melayu lengkap dengan Sampin dan Songkok kaaaannnn)

Jelas boleh kelihatan interior di dalam Kaabah. Aku nampak ada sebuah Tiang and lampu lampu yang berhabuk bergantungan ….

Since ini kan process membasuh, so kita boleh ler nampak wakil wakil yang masuk tuh di beri kain putih untuk lap lap habuk dalam Kaabah … and mereka akan bawak kain ini keluar di mana, orang orang kat luar tuh berrebut rebut nak akan kain tersebut …. very very d tak sesuwai tau!!!

Kita boleh dilihat PEMEGANG KUNCI KAABAH dan keturunannya berada di depan Pintu Kaabah menyambut kedatangan para tetamu ….

Lautan manusia yang menyaksikan acara tersebut.

Sampai aku dah habis tawaf and dah habis Saie, acara tersebut masih lagi belum selesai. So aku pun ambil ambil ler gambar apa yang patut ….

Dalam pukul 10 gitu, selepas Emir Makah datang, maka selesai ler sudah acara membersihkan dalam Kaabah. Waktu nih Pintu Kaabah hendak di tutup sudah .

Mereka cuba hendak menutup pintu Kaabah ….

Pintu cuba di tutup tapi ala ala tak rapat kot , maklum ler setahun hanya 2 atau 3 kali ajer di buka kan …..

Maka pintu dibuka lagi sekali and mereka cuba menutupnya semula

Check check balik apa yang patut, dan mereka cuba menutupnya semula

Kali ini pintu berjaya di tutup rapat and masing masing beredar …

Tangga terpaksa di bawa keluar so team lain ambil alih ….

Tangga di pandu keluar dari Pintu Kaabah.

Malangnya masih ramai yang berebut rebut lak nak ambil air kotoran yang melekat pada Tangga tersebut … siap menangis nangis lagi bila dapat lap air tersebut kepada baju dia orang ….

Koser sangat tengok benda benda yang tak senonoh nih …. rasa macam pemujaan gitu … iyalah .. sampai air titisan kat tangga tuh beria ia dia orang ambik and lap pelbagai ….

Masing masing bergambar di hadapan Pintu Kaabah yang tanpa diliputan oleh kain Kiswah itu.

Inilah gambaran dekat Pintu Kaabah keseluruhannya …

Lagi gambar Pintu Kaabah ….

Ada sesuatu pembaharuan di Masjidil Haram sekarang nih … masuk masuk ajer kat Pintu No 1 – King Abd Malik , ada disediakan Plastic Plastic hijau untuk di buat bekas kasut.

So sekarang boleh ler kita tengok kasut kasut dengan dibaluti oleh beg beg hijau di merata rata kawasan dalam Masjidil Haram nih … so be careful ler , sebab since dah plastic nih warna sama ajer, so chances nak orang tersalah ambik kasut memang ada ler ….


BACA LAGI DI SINI

. “xlupa untuk Share Kat Facebook juga yea,TQ”

Comments

Tak Lupa Komen

Article   0 Comments
Banner
Banner
Banner
Banner
Advertise Text Here[RM20]

Rahsia Besarkan Zakar DENGAN Mudah Klik Sini 

Rahsia Awek Muda dan Kekal Cantik Klik Sini 

Petua Tahan Lama Jimak Di Ranjang Klik Sini 

Cara Nak Henan Awek DENGAN Senang Klik Sini 

Cara jemput rezeki 3 angka kurang dari sejam. Macam x percaya jom tengokKlik Sini 
ping your blog, website, or rss feed for free my ping in totalping.com Page Rank Check